מכון-דרור-לוגו

תפריט

אבחון

סוגי אבחונים שונים מספקים מידע חשוב על התפיסות, המחשבות, הרגשות, ההתנהגות, הכישורים וההיבטים השונים בתפקוד הפסיכולוגי והקוגניטיבי של בני האדם, כמו תפקודי למידה וזיכרון, באמצעות העברה של מבחנים פורמליים מתוקננים, מהימנים ובעלי תוקף.

מבחנים סטנדרטיים אלו מאפשרים לאנשי מקצוע להבין מהן היכולות הייחודיות של האדם, להשוות אותן לנורמות המקובלות לגילם ולהסיק מסקנות, כך שניתן להסביר את ההבדלים בין תפקודו של הנבדק לבין המצופה מבני גילו באוכלוסייה הכללית ולענות על מגוון רחב של שאלות מקצועיות.

בעוד ישנן מגוון סיבות לביצוע סוגי אבחונים שונים לילדים, בני נוער ומבוגרים, המטרה השכיחה ביותר לביצוע אבחון מקיף הינה להבין מדוע האדם נתקל בקשיים מסוימים ולקבוע מהי דרך הפעולה הטובה ביותר כדי להתגבר על קשיים אלו ולאפשר לו לממש את מלוא הפוטנציאל שלו.

סוגי אבחונים לילדים, בני נוער ומבוגרים

סוגי אבחונים נוספים לילדים, בני נוער ומבוגרים

אבחון ראשון שלך?

שאלות ותשובות בנושא אבחון וסוגי אבחונים

אבחון מקיף הנערך על ידי פסיכולוג ילדים או מבוגרים מאפשר לגלות את נקודות החוזק של האדם ולהבין עם אילו אתגרים הוא מתמודד או צפוי להתמודד בעתיד מבחינה קוגניטיבית, התנהגותית, רגשית, חברתית ואקדמית. לדוגמא, אנשים המתקשים בלמידה, ביצירת אינטראקציות חברתיות ובוויסות רגשי בדרך כלל מציגים התפתחות נוירולוגית לא-טיפוסית הניתנת לזיהוי באמצעות אבחון של פסיכולוג מוסמך. כמו כן, ממצאי האבחון מקנים הבנה מלאה של הבעיה או הבעיות השונות שהנבדק מתמודד איתן, כך שניתן יהיה לאתר את הגורמים המובילים לדפוסי חשיבה והתנהגות מתמשכים. בעקבות ביצוע אבחון מקיף, פסיכולוגים יכולים לספק אבחנה מקצועית ולהמליץ על שיטות התערבות מקצועיות שיאפשרו לכל אדם לממש את הפוטנציאל הטמון בו.

ישנם סוגי אבחונים רבים המועברים במכוני אבחון פרטיים בישראל, לכן חשוב מאוד להתייעץ עם מכון אבחון מומלץ לפני תיאום מועד לבדיקה. יחד עם זאת, מרבית האנשים פונים לביצוע סוגים שונים של אבחונים פסיכולוגיים, שכן מדובר בסוגי הבדיקות המקיפות ביותר שניתן לבצע לילדים, בני נוער ומבוגרים. באופן כללי, סוגי האבחונים הפסיכולוגיים הנפוצים ביותר הינם: אבחון פסיכולוגי, אבחון פסיכודידקטי, אבחון פסיכודיאגנוסטי ואבחון נוירופסיכולוגי. הסיבה שרוב האנשים בוחרים לפנות לביצוע אבחונים אלו טמונה בעובדה שהם מאפשרים להעריך את תפקודם של ילדים ומבוגרים בטווח רחב של תחומים קוגניטיביים, אקדמיים, התפתחותיים, חברתיים ורגשיים.

אבחונים פסיכולוגיים נערכים לילדים החל מגיל 3 וחצי שנים, כאשר בגילאים צעירים הבדיקה מורכבת בעיקר משאלות וחידות בעל-פה, ציורים, סיפורים וכיוצ"ב. החל מגילאי בית ספר יסודי, תהליך האבחון כולל גם העברה של מבחנים הדומים יותר לאלו הניתנים לילדים במסגרת לימודיהם במערכת החינוך, שמטרתם לבדוק את יכולות הקריאה, הכתיבה והמתמטיקה. אף על פי שילדים עשויים להיות מופנים לאבחון מקיף על ידי הצוות החינוכי של בית הספר, רופא הילדים או מורה פרטי שעובד איתם בשעות אחר-הצהריים, רצוי לפנות לאבחון באופן עצמאי כאשר ילדים או מבוגרים מתמודדים עם קשיים משמעותיים מזה זמן ממושך.

אבחון מקיף בדרך כלל נמשך מספר שעות, נפרס על פני שתי פגישות או יותר ומורכב משיחה מקדימה (אינטייק), העברת סוללה של מבחנים ושיחת סיכום (משוב). יש לציין, כי משך האבחון לרוב משתנה בהתאם לגילו של הנבדק, לסיבת הפנייה, למידת שיתוף הפעולה, ליכולת הריכוז ולמהירות בה האדם מתעייף מביצוע המבחנים השונים. העלות משתנה בהתאם לסוג האבחון, לוותק של הפסיכולוג, למסגרת בה נערך האבחון ולגורמים נוספים המשפיעים על מחיר הבדיקה. חשוב לדעת, כי ניתן לקבל החזרים כספיים בגין סוגי אבחונים שונים מחברות הביטוח הפרטיות, כאשר זו אחריותכם הבלעדית לוודא מראש האם אתם אכן זכאים לכך.

משרד החינוך מאפשר לתלמידים להינות מזכויות רבות על סמך אבחנות מקצועיות הניתנות על ידי פסיכולוגים, כמו הפרעת קשב וריכוז או לקויות למידה. למשל, ילדים יכולים להיות זכאים להתאמות בדרכי הלמידה וההיבחנות במסגרת מבחנים פנימיים ובבחינות הבגרות ולסיוע לימודי מוגבר במסגרת בית הספר. סוגי האבחונים הקבילים במשרד החינוך כוללים אבחונים דידקטיים, פסיכולוגיים ופסיכודידקטיים הנערכים על ידי אנשי מקצוע מוסמכים בלבד. חשוב לציין, כי לעתים קרובות משרד החינוך דורש ביצוע סוג מסוים של אבחון כדי שיתאפשר לתלמיד להינות מהתמיכה לה הוא זקוק כל כך בבית הספר.

מכיוון שקיימים סוגים רבים של אבחונים לילדים, בני נוער ומבוגרים, ישנם אנשי מקצוע רבים המוסמכים לבצע אבחונים שונים. בעוד אבחונים פסיכולוגיים נערכים על ידי פסיכולוגים מוסמכים בלבד, אבחונים דידקטיים יכולים להיערך על ידי פסיכולוגים מוסמכים או מאבחנות דידקטיות מוסמכות. במקרים בהם יש צורך בביצוע של אבחון רפואי מסיבות שונות, הבדיקה יכולה להיערך על ידי רופא ילדים, רופא משפחה, רופא התפתחותי, רופא פסיכיאטר או רופא נוירולוג. מלבד זאת, ישנם אנשי מקצוע המתמחים באבחון וטיפול במצבים ספציפיים, כמו לקות למידה ספציפית, הפרעות על רצף הספקטרום האוטיסטי, הפרעות חרדה או הפרעות נפשיות.

אנשי מקצוע בדרך כלל יבקשו מכם שהמלווה לא יהיה נוכח בזמן ביצוע האבחון משום שקיימת חשיבות רבה שמבחנים סטנדרטיים יועברו ללא נוכחות של אנשים אחרים בחדר. מכיוון שהוכח פעמים רבות שהתנהגותם של בני אדם לרוב משתנה כאשר אדם אחר נמצא בסביבתם, נוכחות של המלווה בחדר הבדיקות עשויה להשפיע על הביצועים של הנבדק ולהוביל לכך שתוצאות האבחון לא יהיו מספיק מהימנות. לדוגמא, המלווה עשוי להתקשות להימנע מתגובות מילוליות או לא מילולית במהלך האבחון – מה שיגרום להסחת דעתו של הנבדק, יגביר את רמת החרדה שלו וישפיע לרעה על ביצועיו והישגיו במבחנים השונים. יחד עם זאת, במקרים מסוימים אנשי מקצוע דווקא יבקשו מהמלווה להישאר בחדר הבדיקות כדי להרגיע ילד לחוץ מאוד או במצוקה, כאשר הדבר תלוי בעיקר בגילו של הנבדק, במאפייני האישיות שלו וברמת שיתוף הפעולה שהוא מפגין. במידה והוחלט על הישארותו של מלווה בחדר הבדיקות, חשוב להקפיד על כך שהוא ישב במרחק סביר מאחורי הנבדק על מנת להפחית את האפשרות שהוא יסיח את דעתו או יתערב שלא בכוונה בתהליך האבחון. חשוב להדגיש, כי אנשי מקצוע נדרשים לציין בחוות הדעת הכתובה האם אדם נוסף היה נוכח בחדר הבדיקות ומהי מידת השפעתו על תוצאות הבדיקה.

הדרך הטובה ביותר להתכונן ליום אבחון הינה לוודא היטב שאתם מבינים מהי מטרת הבדיקה, כמה זמן היא צפויה להימשך, אילו תוצאות יכולות להתקבל בעקבותיה וכיצד הן צפויות לסייע לכם בהמשך. בנוסף, חשוב שיהיה לכם בהישג יד את כל המידע הרלוונטי על מועד הפגישה, כמו כתובת מדויקת של מכון האבחון, השעה שעליכם להגיע למכון האבחון ביום הבדיקה וכמה זמן תימשך הפגישה הראשונה שלכם עם איש המקצוע. הקפידו לציין בתחילת יום האבחון האם אתם מתקשים בקריאה ובכתיבה, מתמודדים עם בעיות בתקשורת, סובלים ממוגבלות בניידות, נמצאים במצב רוח ירוד או חשים רמת חרדה גבוהה משום שאלו דברים שאיש המקצוע נדרש להתייחס אליהם כשהוא מנתח ומפרש את תוצאות הבדיקה. מלבד זאת, תוכלו להבטיח לעצמכם חוויה נעימה יותר אם תקפידו ללכת לישון מוקדם בערב שלפני הפגישה, תאכלו ארוחת בוקר מזינה ומאוזנת כשעה-שעתיים לפני ההגעה לפגישה ותביאו עמכם שתייה, כריך, חטיף וכל דבר נוסף שאתם אוהבים כדי למלא מחדש את האנרגיה בגוף במהלך ההפסקות.

בהתאם למטרת האבחון וסיבת הפנייה, ייתכן ותרצו כי מכון האבחון ימסור את חוות הדעת הכתובה לגורמים שונים, כמו הרופא המטפל או היועצת החינוכית של בית הספר, אולם המידע האישי שלכם הינו חסוי ואסור לנו לשתף אותו עם גורם חיצוני ללא הסכמתכם המפורשת בכתב. בשל כך, במידה והנכם מעוניינים כי חוות הדעת הכתובה תימסר לגורם נוסף מלבדכם, עליכם לציין זאת מראש בפני מכון האבחון ולמלא כתב ויתור סודיות מיוחד המאפשר לנו לעשות זאת על-פי חוק. יחד עם זאת, ישנן נסיבות מסוימות בהן פסיכולוגים רשאים ואף נדרשים לחשוף מידע חסוי על אנשים, כולל מצבים בהם קיים סיכון לפגיעה עצמית או לפגיעה באדם אחר ובמקרים בהם בית המשפט מורה על כך מתוקף סמכותו בחוק.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: