מה זה פסיכותרפיה?
פסיכותרפיה, המכונה גם תרפיה או טיפול בשיחות, הינה השיטה העיקרית לטיפול בילדים, בני נוער ומבוגרים המתמודדים עם בעיות רגשיות ונפשיות על ידי שיחה עם פסיכולוג, פסיכיאטר או איש מקצוע אחר מתחום בריאות הנפש, כאשר המטרה המרכזית של פסיכותרפיסטים היא לעזור למטופלים להבין את מצבם וללמד אותם אסטרטגיות וכלים לניהול מחשבות והתנהגויות המזיקות לבריאותם.
אף על פי שמרבית המטופלים מסתפקים בפסיכותרפיה בלבד לצורך טיפול נפשי, במקרים של הפרעות נפשיות חמורות לעתים יש צורך בשילוב של טיפול בשיחות יחד עם טיפול תרופתי על מנת לחוש הטבה משמעותית במצב הנפשי והרגשי. בשל כך, השלב הראשון בתהליך משמש לבניית תכנית טיפולית התואמת את הצרכים הספציפיים של המטופל.
יש לציין, כי מכיוון שקיימות גישות רבות ואין גישה אחת ויחידה המתאימה עבור כל המטופלים, לעתים קרובות פסיכותרפיסטים מומלצים עושים שימוש בגישה מעורבת המשלבת טכניקות של מספר סוגי פסיכותרפיה שונים.
כאמור, בהתאם לצרכיו הייחודיים של המטופל, איש המקצוע ישקול מהי גישת הטיפול הטובה ביותר עבורו, כלומר, האם מומלץ להתמקד בסוג אחד בלבד של פסיכותרפיה או לשלב מספר סוגים שונים במהלך הטיפול.
טיפול פסיכותרפיה לילדים, למתבגרים ולמבוגרים
הרשימה הבאה כוללת את סוגי הפסיכותרפיה הנפוצים ביותר לילדים, למתבגרים ולמבוגרים, אולם חשוב להדגיש כי אלו אינן כל שיטות הטיפול הרגשי הקיימות ושחלק מהגישות בהן עושים שימושים פסיכותרפיסטים ממשיכות להתפתח ללא הרף.
כמו כן, בעוד הטכניקות המרכזיות, כמו פסיכותרפיה דינמית ופסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, נבדקו והוכחו כיעילות מאוד על ידי מחקרים קליניים רבים, טכניקות חדשות יותר טרם נחשבות לטיפולים מבוססי ראיות, לכן לעתים קרובות הן משולבות יחד עם סוגים מבוססים יותר.
• פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT) – תערובת ייחודית של שתי גישות נפרדות המכונות טיפול התנהגותי וטיפול קוגניטיבי, כאשר הנחת היסוד העומדת בבסיסו של טיפול CBT היא שהדרך היעילה ביותר כדי לעזור למטופלים מתמקדת במחשבותיו ואמונותיו האישיות של האדם ובהשפעותיהן על מצב רוחם ומעשיהם – מה שמצריך מהם להיות מודעים לדפוסי החשיבה שלהם וללמוד דרכים בריאות להסתגל למצבי חיים שונים. במקרים אחרים, פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית מתמקדת בהעלאת המודעות להתנהגויות, פעילויות והרגלים לא בריאים במטרה להחליפם בדפוסי התנהגות יעילים יותר.
• פסיכותרפיה דיאלקטית התנהגותית (DBT) – סוג של טיפול CBT אשר פותח במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם מחשבות ופעולות אובדניות, אולם בשנית האחרונות משמש ביעילות גם עבור טיפול פסיכותרפיה באלו המאובחנים עם הפרעת אישיות גבולית (BPD). באופן כללי, תהליך של טיפול DBT מסייע למטופלים להגיע לתובנות חדשות ולרכוש מיומנויות חדשות לניהול מחשבותיהם, רגשותיהם והתנהגויותיהם.
• פסיכותרפיה פסיכודינמית – סוג של טיפול פסיכולוגי אשר עוזר לילדים ומבוגרים לפתח מודעות עצמית גבוהה יותר והבנה טובה יותר של מעשיהם, כאשר גישה זו של פסיכותרפיה מבוססת מאוד על הקשר בין המטפל למטופל כדי לזהות ולהבין איך רגשות ומניעים לא מודעים עשויים להשפיע באופן שלילי על התנהגותם. מעבר לכך, תהליך של טיפול פסיכודינמי אינו מובנה ולרוב הוא משולב עם גישות טיפוליות נוספות, כמו טיפול CBT או טיפול IPT, במטרה לטפל באופן היעיל ביותר בטווח רחב של בעיות רגשיות והפרעות נפשיות.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
סוגי פסיכותרפיה נוספים שחשוב להכיר
להלן מספר סוגים נוספים של פסיכותרפיה שעליכם להכיר:
• פסיכותרפיה בין אישית (IPT) – לרוב נערכת במסגרת של טיפול פרטני בדיכאון קליני או בדיסתימיה והיא מתמקדת ביחסים בין אישיים בין בני אדם. בפועל, תהליך של טיפול IPT מבוסס על ההנחה ששיפור התקשורת הבין אישית והדרך בה האדם מתייחס לזולת עוזר לטפל ביעילות בהפרעות דיכאוניות, כמו גם להבחין מתי התנהגות מסוימת הינה בעייתית ולהצליח לשנות אותה בהתנהגות חיובית יותר.
• פסיכותרפיה משפחתית מערכתית – מכונה לעתים טיפול משפחתי או טיפול זוגי ומטרתה הינה לעבוד יחד עם משפחות או זוגות בעלי מערכות יחסים אינטימיות כדי לטפח שינויים והתפתחות אצל כל השותפים למערכה. למעשה, פסיכותרפיסטים העושים שימוש בגישה זו רואים בבני זוג או במשפחה מערכת יחידה ולכן הטיפול מתבצע תוך השתתפות ישירה של כל השותפים במפגשים הטיפוליים.
• פסיכותרפיה ממוקדת משפחה (FFT) – פותחה על מנת לסייע למטופלים המאובחנים עם הפרעה דו קוטבית ומתבססת על ההנחה שמערכת היחסים של המטופל עם משפחתו הינה חלק חיוני ובלתי נפרד מהצלחתו בניהול ההפרעה הנפשית. משום כך, פסיכותרפיה ממוקדת משפחה מערבת את כל בני המשפחה המעוניינים לשפר את מערכות היחסים המשפחתיות וליצור מעטפת תומכת עבור המטופל.
גישות נוספות של פסיכותרפיסטים מומלצים
לפניכם מספר גישות נוספות של פסיכותרפיה שכדאי לכם להכיר:
• היפנותרפיה קוגניטיבית התנהגותית – גישה ייחודית של טיפול נפשי המשלבת היפנוזה קלינית ופסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), כאשר היפנוזה מקנה ערך נוסף לטיפול CBT המסורתי. חשוב לציין, כי מחקרים קליניים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי גישה משולבת זו יכולה לסייע בהפחתת התסמינים לאחר תום הטיפול, במיוחד בקרב אנשים המאובחנים כסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).
• היפנוזה קלינית – משמשת לעתים קרובות למטופלים המעוניינים לשנות הרגלים שליליים, שכן מטפלים מוסמכים בהיפנוזה עוזרים להגיע למצב תודעתי ייחודי המכונה 'הטראנס ההיפנוטי', בו אנשים חווים מיקוד וריכוז מוגברים – מה שמקנה הזדמנות למטפל לעשות שימוש חוזר במילים ותמונות כדי לעזור למטופל להרגיש רגוע, נינוח ופתוח יותר להצעות שיכולות לקדם אותו. יחד עם זאת, בשום שלב של התהליך המטופל אינו מאבד שליטה על התנהגותו.
• פסיכותרפיה באומנויות – מכונה גם טיפול בהבעה ויצירה, משתמשת בטכניקות ביטוי יצירתיות שונות כאמצעי תקשורת בין מטופלים למטפלים ומבוססת על הנחת היסוד שילדים, בני נוער ומבוגרים יכולים לעזור לעצמם להרגיש טוב יותר בעזרת תהליך של יצירה המשלב אומנות, מוסיקה, ריקוד, תנועה, כתיבה או סוגים אחרים של הבעה ויצירה.
בעוד פסיכותרפיה מסוג זה נמצאה כיעילה מחקרית עבור מטופלים בגילאים שונים הסובלים ממגוון בעיות רגשיות, הפרעת נפשיות, בעיות התנהגות ומגבלות גופניות, טיפול באומנויות מתאים בעיקר לילדים בגיל הרך. כמו כן, תרפיה בהבעה ויצירה היא מונח כללי המתאר מספר גישות שונות של פסיכותרפיה, אלו כוללות טיפול בתנועה ובמחול, טיפול בכתיבה (ביבליותרפיה), תרפיה במוזיקה ודרמה תרפיה.
• פסיכותרפיה במשחק – טכניקה מרכזית של טיפול רגשי לילדים, זאת משום שהשימוש בצעצועים ומשחקים יכול לכל הפחות לעזור למטפלים ליצור תקשורת חיובית ולפתח קשר טיפולי עם ילדים. אף על פי שטיפול במשחק אינו מגובה בראיות רבות, פסיכותרפיסטים יכולים להבין טוב יותר את בעיותיהם ומצוקותיהם של ילדים באמצעות צפייה בדרך בה הם משחקים.
• פסיכותרפיה הומניסטית – רואה את הטבע האנושי כטוב בעיקרו ואת בני האדם כבעלי פוטנציאל לקיים מערכות יחסים בריאות ומשמעותיות וכן לעשות את הבחירות הפועלות לטובתם האישית ולטובתו של הזולת, כאשר פסיכותרפיסט או פסיכותרפיסטית עוזרים למטופלים לזנוח הנחות ותפיסות עצמיות שליליות במטרה לעודד צמיחה ומימוש עצמי, זאת מתוך הנחה שלא להיות העצמי האמיתי מהווה את מקור הבעיות בחיים.
• פסיכותרפיה קיומית – מכונה גם פסיכותרפיה אקזיסטנציאליסטית ומבדילה את עצמה מגישות טיפוליות אחרות בכך שהיא ממוקדת בצמיחה חיובית במקום בפתולוגיה. חשוב להדגיש, כי גישה זו ופסיכותרפיה הומניסטית נבדלות זו מזו משום שפסיכותרפיסטים קיומיים מעוניינים להנחות את המטופלים למצוא משמעות או מטרה בחייהם במקביל להתמודדות עם בעיותיהם, שכן מטפלים אלו מניחים שהבעיות נגרמות כתוצאה מחוסר משמעות בחייו של האדם.
פסיכותרפיה - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול פסיכותרפיה נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל פסיכותרפיסטיות ופסיכותרפיסטים המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופלים מרגישים בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים להם ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול פסיכותרפיה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.