מכון-דרור-לוגו

תפריט

נרקיסיזם: הגדרה של נרקיסיסט, סוגים ותסמינים של נרקיסיסטית

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

הגדרה של נרקיסיזם והפרעת אישיות נרקיסיסטית

אף על פי שרבים מכירים את הפירוש לנרקיסיזם, יש לאדם נרקיסיסט הגדרה הרבה יותר נרחבת, המכילה רמות שונות החל ממצב בריא ועד למצב פתולוגי, וכן לסוגי נרקיסיזם שונים המתבטאים אחרת זה מזה.

בפסיכואנליטיקה מתייחסים לתהליך התפתחות הנרקיסיזם: פרויד הגדיר מה זה נרקיסיזם ראשוני המתחיל בינקות המוקדמת שבה האדם עסוק בעצמו ובסיפוק צרכיו; ונרקיסיזם שניוני בבגרות שעלול להפוך למצב פתולוגי שהוא כבר הפרעת אישיות.

אישיות נרקיסיסטית מיוחסת לתכונות כמו אטימות רגשית כלפי האחר, חוסר אמפתיה, עיסוק מתמיד ב'עצמי', תחושת עליונות וצורך מתמיד בהכרה, הכלה ותשומת לב על חשבון הבנת האחר והכבוד לרגשותיו.

נרקיסיזם

מילה עם יותר מפירוש אחד: סוגי נרקיסיזם

לנרקיסיסט פירושים שונים לפי הסוגים שבהם תכונותיו העיקריות מתבטאות:

נרקיסיזם גלוי או גרנדיוזי – כאשר הנרקיסיסט מעריך ומציג באופן מוגזם את עצמו ואת יכולותיו.

זוהי צורת הנרקיסיזם הקלאסית שאנו נוטים לתאר לעצמנו: אדם שמאוהב בעצמו, עסוק בעצמו, אובססיבי לצורה שבה אנשים רואים אותו ומלא כמיהה להערצה מכל סובביו.

נרקיסיזם פגיע או נרקיסיזם סמוי – כאשר הנרקיסיזם מוביל דווקא להפחתת הערך העצמי כלפי חוץ.

פגיעות נרקיסיסטית היא מאוד מבלבלת, מכיוון שבאותה מידה שבה הנרקיסיסט מאדיר את עצמו, כלפי חוץ הוא למעשה מבטא חוסר ביטחון גדול מאוד וצורך תמידי בתשומת לב, מחמאות, עזרה וטיפול.

נרקיסיסט סמוי לא יציג כלפי חוץ את התכונות המאפיינות הרגילות של נרקיסיזם, כי אם את ההיפך: מצג של קורבנות, הערכה עצמית נמוכה, חוסר מסוגלות, הימנעות, ביטויי קנאה וכו'.

נרקיסיזם ממאיר – כאשר הנרקיסיסט פוגע באופן אקטיבי בסביבתו.

לעיתים, הנרקיסיזם יוצא מגבולות ה'עצמי' של האדם, כשאפיונו העיקרי הוא חוסר חמלה כלפי אנשים בסביבתו עד לרמה של פתולוגיה. נרקיסיסט ממאיר לא רק אדיש לגורל אנשים, אלא מעוניין להכאיב להם באופן אקטיבי.

זה יכול לבוא לידי ביטוי באלימות פיזית, מינית, מילולית וכו', ובכל סוג של התעללות ונצלנות שנובעים מתוך רצונו של האדם להיטיב עם עצמו ולספק את צרכיו הפסיכופתיים, כשהתוצאה היא פגיעה ממשית באחרים.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

כך תזהו נרקיסיזם: תסמינים עיקריים

להלן אפיונים נפוצים של מי שסובלים מנרקיסיזם:

• תחושת ערך עצמי מאוד גבוהה, הפרזה ביכולות ובכישורים
• עיסוק מתמיד ב'עצמי' ובהשפעה של הסביבה עליו
• צורך בהכרה, בהערכה ובהערצה תמידית של הסובבים
• חוסר אמפתיה כלפי הסביבה, גם של האנשים הקרובים ביותר
• אי הבנה של האחר ושל רגשותיו, תוך אדישות ואטימות כלפיו
חוסר מודעות למגבלות אישיות, חסרונות וטעויות
• רצון לקבל יחס מועדף בשל המיוחדות שלו על פני השאר
• אובססיביות כלפי מעמד, כוח, עושר וכבוד

נרקיסיסט

איך להתמודד עם נרקיסיסט?

לאחר שהבנו כיצד לזהות נרקיסיסט, עולה השאלה איך להתנהג עם נרקיסיסט, במיוחד כאשר מדובר באדם אשר נמצא אתנו בתקשורת מחייבת – כמו למשל במערכת יחסים משפחתית, במסגרת העבודה וכן הלאה.

תחילה עלינו לענות על השאלה: האם נרקיסיסט יודע שהוא נרקיסיסט?

ברוב המקרים, התשובה היא שלילית. בשל תחושת הגדלות של נרקיסיסטים, הם אינם חושבים שהם מעריכים את עצמם יתר על המידה, ולכן ההתנהגות לצידם צריכה להיות זהירה ולא להביע זלזול, מה שיגרום להיאטמות מוחלטת מצידם.

אם היינו רוצים לדעת איך לדבר עם נרקיסיסט, הדבר הטוב ביותר שנוכל לעשות הוא להאזין לו ולראות כיצד הוא מתייחס לעצמו. סביר להניח שהדברים שיתעסק בהם בקשר לעצמו, יהיו הנקודות העיקריות שיאפשרו לנו ליצור איתו חיבור ולגרום לו להקשיב ולהבין אותנו.

במקרה של פגיעה נרקיסיסטית, היחס צריך להיות הרבה פחות מתחשב והרבה יותר חמור. גם כאן עדיף להביע כבוד בסיסי כדי לתת לנרקיסיסט פתח להקשבה, הבנה ותקשורת, אך מנגד יש להציב גבולות ברורים ולעצור כל סיטואציה מולו כאשר היא יוצאת מכלל שליטה.

התמודדות מול נרקיסיסטים צריכה להיות מאוד עדינה: מצד אחד מכבדת, מקבלת ומכילה, ומצד שני ברורה והחלטית. כך או כך, עדיף לגשת לקבלת ייעוץ פסיכולוגי או רגשי כדי לגבש תוכנית פעולה שתוביל את הנרקיסיסט בסופו של דבר לקבל עזרה מקצועית.

השלכות של זוגיות עם נרקיסיסט: נורות אזהרה

הפרעת אישיות נרקיסיסטית בזוגיות עלולה להתבטא ביחסים חד צדדיים, כאשר הנרקיסיסט או הנרקיסיסטית עסוקים בעצמם ובצרכיהם, ללא התחשבות בבני זוגם.

לדוגמה, בן זוג נרקיסיסט יכול להיות אדיש לרגשותיה של בת זוגו, עסוק בתחושותיו ובחייו, ידרוש ממנה למלא את כל רצונותיו ולא יבטא כל רצון או מוטיבציה לשנות את עצמו כדי להתאים לה או לצרכיה.

בדוגמה אחרת, בת זוג נרקיסיסטית יכולה להיות קורבנית כלפי בן הזוג שלה, לטעון כי הוא לא מעריך אותה מספיק, לחוות התקפי זעם על כל ביקורת שיפנה כלפיה ולהכחיש כל אחריות שלה למצב מסוים בזוגיות.

נרקיסיסטית

השלכות של הורות נרקיסיסטית עלולות להיות הרסניות

הורה נרקיסיסט עלול להעדיף את טובתו האישית על פני טובת ילדיו, תוך כדי שהוא שואף לעצב את חייהם כפי שהוא רואה לנכון, מבלי לקבל בתגובה דעות, מחשבות ורגשות בנושא.

אישה נרקיסיסטית המביאה ילד לעולם, עלולה לחוות מצב מבלבל מאוד: מצד אחד הילוד תלוי בה לחלוטין והיא המספקת העיקרית של חייו, מה שהופך אותה לדמות הנערצת ביותר עליו כבר בשלב מוקדם.

מצד שני, הילוד אינו יכול לספק את צרכיה של אמו במלואם ואף להיפך – הוא דורש ממנה לשנות הרבה מאורח חייה עבורו. אמא נרקיסיסטית עלולה להגיב בצורה של הזנחה כדי לא לחסוך מעצמה את צרכיה הרגילים.

אולם במקרים אחרים, גם אם נדע איך לזהות נרקיסיסטית במערכת המשפחתית, לא תמיד נוכל לראות סימנים קונקרטיים להתעללות אצל הילדים, מכיוון שההזנחה תהיה יותר רגשית מאשר פיזית.

כיצד מאבחנים לקראת טיפול בנרקיסיזם?

אבחון נרקיסיזם קלאסי נעשה על ידי פסיכולוג קליני או פסיכיאטר, ובדרך כלל על בסיס ה-DSM-5, שהוא מגדיר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי.

קיימות דרכים נוספות לאבחון, כמו מבחן נרקיסיזם המוכר גם כשאלון ה-NPI (באנגלית Narcissistic Personality Inventory). השאלון מאפשר לאיש המקצוע לתחקר את המטופל או את האדם הקרוב לו שחווה את ההתנהגות הנרקיסיסטית, ובכך לקבוע באיזה סוג נרקיסיזם מדובר ומהי חומרתו.

שאלון נרקיסיזם הוא רק תחילת הדרך. לאחר האבחון מגיע שלב הטיפול, שבו יש תחילה לשכנע את הנרקיסיסט בכך שהוא צריך את העזרה המקצועית – דבר קשה כשלעצמו מכיוון שהוא לרוב לא יכיר בכך שקיימת בו איזו שהיא בעיה.

רק לאחר קפיצת המדרגה המשמעותית הזאת, יהיה ניתן לנקוט בטיפול פסיכולוגי דינאמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או טיפול רגשי במגוון של אמצעים, כדי לנסות ולפתוח את הנרקיסיסט למציאות שבה הוא יצטרך לשנות את דפוסי התנהגותו כדי להמשיך לקיים מערכות יחסים בריאות בחייו.

טיפול בנרקיסיזם - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בנרקיסיזם נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בנרקיסיזם בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

רגישות יתר
רגישות יתר אצל ילדים: דרכי אבחון וטיפול בילד רגיש מאוד

רגישות יתר היא תופעה שבה מערכת העצבים של האדם היא בעלת סף נמוך לגירויים, כך שהוא חש מוצף בקלות באופן פיזי או רגשי. ההצפה הזאת עלולה לשתק, להוביל להתקפי חרדה ולהימנעות ובכך להקשות בתפקוד ובניהול סיטואציות יום יומיות.

המדריך המלא >>
ביטחון עצמי
העלאת ביטחון עצמי נמוך: איך לבנות, לשפר ולפתח ביטחון עצמי גבוה?

ביטחון עצמי נמוך מוביל לתפיסה שלילית של העצמי ויכול להגביל מאוד את האדם בחיי היומיום. המושג ביטחון עצמי מתייחס למכלול האמונות, התפיסות, ההערכות והמחשבות שיש לאדם לגבי עצמו, זאת על סמך חוויותיו, כאשר ביטחון עצמי חיוני להשגת המטרות שלו.

המדריך המלא >>
הערכה עצמית
הערכה עצמית נמוכה: שיפור הערכה עצמית (כולל דוגמא של חוסר הערכה)

הפחדים והדעות הקדומות של האדם הינם המכשול העיקרי בחייו, כאשר הערכה עצמית הינה הדרך שבה האדם שופט ומעריך את עצמו, או במילים פשוטות, איך האדם מרגיש עם עצמו ואיך הוא מקבל את החוזקות והחולשות שבו כדי להכיר בערך העצמי שלו.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: