מכון-דרור-לוגו

תפריט

טיפול וייעוץ משפחתי: מטפלת ויועצת משפחתית מומלצת

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה טיפול משפחתי?

טיפול משפחתי הינו סוג של טיפול רגשי המאפשר למשפחות וזוגות לטפח תהליכי שינוי והתפתחות, לרוב באופן בו בני המשפחה והבית מתקשרים זה עם זה. במרבית המקרים, ייעוץ משפחתי ניתן על ידי מטפלת משפחתית, פסיכולוגית ילדים או עובדת סוציאלית קלינית המומחית בעבודה עם ילדים.

בתהליך של טיפול משפחתי עשויים להשתתף כל בני המשפחה והבית, בני המשפחה המורחבת או רק אחד הילדים והוריו, כאשר סוג זה של פסיכותרפיה בדרך כלל מיועד לטווח הקצר או הבינוני. יחד עם זאת, משך הייעוץ המשפחתי או הדרכת ההורים וכן תכנית הטיפול תלויים ומשתנים בהתאם למצבכם, למצבה של משפחתכם ולצרכיה הייחודיים.

מבנים משפחתיים וזוגיים מורכבים משניים או יותר אנשים פרטיים אשר לכל אחד מהם דעות, צרכים ופגמים משלו. כתוצאה מכך, כל זוג ומשפחה חווים מעת לעת תקופות של מאבקים או מתח. במידה והקונפליקטים אינם מיושבים ונותרים בלתי פתורים, מצבים אלה עלולים לא לחלוף ולהחמיר וכן להוביל לתחושות של דחק, חרדה או דיכאון בקרב בן משפחה אחד או יותר.

טיפול משפחתי

סיבות בגינן פונים לקבלת ייעוץ משפחתי

זוגות והורים פונים לתהליך של טיפול פסיכולוגי משפחתי מסיבות רבות ומגוונות, כולל:

כעס וקונפליקטים בין הורים, ילדים או בני משפחה נוספים
התמודדות עם צער ואובדן במשפחה הקרובה או הרחוקה
בעיות בריאותיות גופניות או נפשיות חמורות
שימוש בסמים ו/או התמכרות לאלכוהול
קשיים במערכת הזוגית
משברים פיננסיים
שינויים משמעותיים במבנה המשפחתי
אימוץ
נישואין שניים
מחשבה על פרידה או גירושין
תיאום בענייני משמורת משותפת

בעזרת מטפל משפחתי או יועצת משפחתית, הורים וילדים יכולים לרכוש מיומנויות בריאות ומועילות לחיזוק הקשרים המשפחתיים, להתכונן לשינויים משמעותיים בחיים, להתמודד עם משברים ותקופות קשות, לפתור סכסוכים משפחתיים ולשפר את התקשורת בין בני המשפחה הקרובה והמורחבת כאחד.

ייעוץ משפחתי וזוגי עוזר למטופלים להבין כיצד המשפחה שלהם מתפקדת, לזהות את נקודות החוזק והחולשה של המערכת והמבנה המשפחתי שלהם, להגדיר יעדים ומטרות משפחתיות ולקבוע כיצד על בני הבית לפעול כדי להשיג אותן.

בהתאם לצורך, ניתן לפנות לתהליך של טיפול משפחתי בפני עצמו או לשלבו יחד עם סוגים אחרים של תרפיות רגשיות או טיפולים נפשיים, כאשר גישה הכוללת שילוב של שני סוגי טיפולים או יותר מתאימה במיוחד לצורך טיפול בהפרעות אכילה והתמכרויות.

במצבים מסוימים, זוגות ומשפחות יכולים להפיק תועלת רבה מהתייעצות עם מטפלת משפחתית וזוגית עוד בטרם מתעוררות בעיות. לדוגמא, מטופלים רבים פונים לקבלת טיפול פסיכולוגי משפחתי בעת שהם מתכוננים לשינוי משמעותי באורח חייהם, כגון:

לידה או אימוץ של ילד חדש למשפחה
נישואין מחדש
מעבר למדינה אחרת או עיר מרוחקת באותה מדינה
החלפת משרה של אחד ההורים
מעבר בין מוסדות חינוך

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

איך נראית עבודה עם מטפלת ויועצת משפחתית?

מטפלים משפחתיים רבים מעדיפים לראות את כל בני המשפחה יחד כבר בפגישה הראשונה, אולם פסיכולוגים מומלצים ומטפלים מנוסים מודעים לכך שמפגש כזה כרוך בקשיי תיאום וקשיים נוספים שעשויים להתעורר, לכן לעתים קרובות מטפלת משפחתית תיפגש תחילה עם שני ההורים לבדם או עם ילד אחד והורה אחד בלבד.

בהתאם לסיבת הפנייה ולמצב של משפחתכם, ייתכן והמטפלת תרצה להיפגש עם כל אחד מילדכם או מכם באופן נפרד. במהלך טיפול משפחתי מערכתי, אתם ובני משפחתכם:

תעבדו יחד עם יועצת משפחתית על החלקים הטובים והפחות טובים במערכות היחסים הזוגיות והמשפחתיות שלכם.

תאתרו ותקבעו מהם המקורות לחיכוכים בין בני המשפחה.

תלמדו לזהות נכונה את הבעיות מבלי להאשים אחד את השני.

תפתחו תקשורת טובה ובריאה יותר.

תרכשו מיומנויות לפתרון יעיל של בעיות.

תלמדו כיצד לדון בבעיות ובהבדלי הדעות בנחת וברוגע.

במסגרת טיפול משפחתי וזוגי, המטפלת תקשיב לכל אדם הנוכח בפגישה במטרה להבין מהם צרכיו, סגנון התקשורת שלו ובעיותיו בתוך התא והמבנה המשפחתי, כאשר יועצים משפחתיים עשויים לבקש מההורים לשנות חלקים מההתנהלות ההורית שלהם או מהדרך בה הם מתקשרים עם ילדיהם.

יחד עם זאת, אין הדבר אומר כי מטפלים משפחתיים נעמדים לצידם של הילדים במאבקם נגד הוריהם. לעומת זאת, מטפל משפחתי מומלץ ינסה לעבוד בשיתוף פעולה צמוד עם ההורים, הילדים ובני משפחה נוספים אחרים כצוות בעל מטרה ויעדים משותפים.

מטפלת משפחתית

מטפל ופסיכולוג משפחתי לעומת מטפלים אחרים

בדיוק כמו בגישות אחרות של פסיכותרפיה, מטפלת משפחתית יכולה לתת לכם ולבני משפחתכם האחרים מטלות ושעורי בית כדי לתרגל את מה שלמדתם במהלך המפגשים הטיפוליים שלכם, כאשר אלה כוללים תרגילי תקשורת ופעילויות משפחתיות נוספות, עליהן תוכלו לדון במהלך הפגישה הבאה שלכם ולחשוב יחד כיצד לשפר את תפקודכם והתנהלותכם מול בני הבית.

פתרון בעיות ומצבים משפחתיים מורכבים עלול לקחת זמן רב, אולם שיפור מערכות היחסים בין בני המשפחה והדינמיקה והמבנה של המשפחה שלכם חיוניים ביותר גם לרווחתכם הנפשית ולטיפול המשפחתי שלכם.

זכרו כי מטפלת משפחתית או פסיכולוגית ילדים מוסמכת יכולה לעזור לכם לנווט את הדרך ולהתמודד עם החששות והפחדים שלכם באופן בריא, יעיל וממוקד, כמו גם להתמודד עם הלחץ והחרדה הכרוכים בדאגות אלה וכן לנהל בצורה יעילה יותר את התסמינים הרגשיים שאתם וילדכם חווים.

ייעוץ משפחתי

טיפול משפחתי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול משפחתי נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל מטפלות ומטפלים משפחתיים המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופלים מרגישים בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים להם ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול משפחתי בגבעתיים  – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים נוספים בנושא טיפולים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT): מטפלים מומלצים בשיטת CBT

הגדרה נכונה של הבעיה או המטרה, שיעורי בית שמתרגלים מחוץ לקליניקה ובעיקר התמקדות בהווה ופחות בעבר – כך טיפול CBT מסייע לילדים, בני נוער ומבוגרים להשתחרר מפחדים, להתגבר על חרדה ודיכאון, לבנות ביטחון עצמי ולשפר את הבריאות והיציבות הנפשית בשורה ארוכה של היבטים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: