מכון-דרור-לוגו

תפריט

אובססיה: תסמינים של אדם אובססיבי ודרכי טיפול באובססיביות

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

הגדרה של אובססיה בעברית

אובססיביות היא הפרעה טורדנית-כפייתית ממשפחת ה-OCD, ולכן מתאפיינת במחשבות טורדניות, כמו גם בחרדות, בדיכאון ובמצוקה נפשית ורגשית. אלו נובעים מהקושי להשתלט על המחשבות ולתת לראש מנוחה ושלווה.

להיות באובססיה פירוש הדבר להתעסק בצורה ממושכת, מרבית ושאינה בריאה במשהו אחד – אדם, נושא מסוים, תחום עניין ועוד – באופן שאינו מאפשר תפקוד נורמטיבי או שגורם להתנהגות שאינה רצויה.

הביטוי ההתחלתי של אובססיביות הוא מחשבות טורדניות שאינן מרפות, וההשלכות הן התנהגות בלתי רצונית באותו תחום, באופן שעלול לפגוע באדם עצמו או בסביבתו.

אובססיה

אדם עם אובססיה: תסמינים עיקריים

להלן התסמינים המרכזיים של אובססיביות:

• מחשבות חוזרות ונשנות בנושא ספציפי, באופן בלתי נשלט וממושך הרבה מעבר לרגיל.

חרדות ופחדים הקשורים לאותו נושא, גם כתוצאה ישירה מהמחשבות וגם בהתמודדות עם הנושא עצמו.

• תחושה תמידית של עייפות והתשה בעקבות המחשבות הטורדניות שאינן פוסקות.

בדידות וזרות עצמית, האובססיה מרחיקה אותך וגורמת לך לחוש יחיד בעולם.

• פזרנות, חוסר ריכוז, קושי בתפקוד רגיל בבית/ בלימודים/ בעבודה.

• לחץ כללי שמתאפיין בחוסר מנוחה ומתח, הרבה פעמים סביב הניסיון למתן או להסתיר את האובססיה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

מה זה אובססיה שדורשת טיפול?

אובססיה היא כאשר המחשבות הטורדניות לא רק חוזרות על עצמן באופן מתיש, אלא גם מתאפיינות בתחושות שליליות וקשות, יחד עם תחושת חוסר שליטה מובהקת.

בנוסף, אובססיביות היא מצב מתמשך, ולא תקופה בודדת. בהערכה גסה ניתן לומר שככל והמחשבות הטורדניות בנושא מסוים נמשכות מעבר לשלושה חודשים, כך יש סיכוי רב יותר שהן ייהפכו לאובססיה באותו נושא.

האופן שבו מתמודדים עם המחשבה גם הוא ניתן לסיווג: כל עוד המחשבה הטורדנית מפריעה ברקע ואינה משבשת את אורח החיים באופן כזה או אחר, סביר להניח שהיא תיעלם עם הזמן או בעזרת הסחת דעת אחרת.

אולם ככל שהעיסוק במחשבות הטורדניות יותר גדול, כך ההשפעה שלהן יכולה להיות גדולה יותר – לעורר אי שקט וחוסר מנוחה, תחושות של חרדה ופחד, רגשות אשם, הפרעות שינה קשות ואף פגיעה בדימוי העצמי.

התעסקות חוזרת ונשנית בנושא מסוים שמעוררת מצוקה רגשית מעין זו, היא כזאת שמחייבת אבחון של גורם רפואי, ובאם הקביעה שמדובר באובססיה – הצורך בטיפול הוא בלתי נמנע כדי להשתחרר מהמועקה אחת ולתמיד.

אובססיביות

סוגי אובססיות נפוצים שחשוב להכיר

באופן כללי, אלו סוגי האובססיות השכיחים ביותר אצל בני אדם:

אובססיה לניקיון – מתאפיינת במחשבות טורדניות לגבי ניקיון הגוף והסביבה של האדם, כמו גם הניקיון של אנשים אחרים הנמצאים לידו. האובססיה משפיעה גם על ההתנהגות שכן היא מחייבת את האדם לנקות את עצמו ואת סביבתו הקרובה באופן תדיר כדי לחוש רגיעה.

אובססיה למחלות – דומה לאובססיה לניקיון, אך מתמקדת בהיגיינה אישית ובמניעה של הידבקות במחלות. האובססיה תגרום לניקיון של משטחים, של ידיים, של אוכל וכו'. מעבר לכך, אובססיה למחלות יכולה להתאפיין ברצון לבצע בדיקות רפואיות חוזרות ונשנות גם ללא צורך.

אובססיה בזוגיות – גם בלי מערכת יחסים מחייבת, אדם יכול להיות אובססיבי למושא אהבתו ולהתעסק בכל מה שקשור אליו באופן אינטנסיבי ורציף. זה יכול להתבטא בהתנהגות מטרידה כמו מעקבים, צילומים, חטטנות יתר ואף בהתנהגות תוקפנית הכוללת קנאה, ניסיון לבידוד ועוד.

אובססיה לאדם – לעומת אובססיה בזוגיות, גם ללא היכרות ישירה עם האדם ניתן להיות אובססיבי אליו בצורה שאינה תקינה. גם כאן ההתנהגות יכולה להתבטא במעקבים ובניסיון להתחקות אחר כל מהלכיו של אותו אדם, על גבול הערצה עיוורת ועד כדי תחושה של אובדן בחייו של האחר.

איך נראית אובססיביות לאדם אחר?

פעמים רבות, במיוחד עם תחילת מערכת יחסים זוגית מרגשת, או לאורך תהליך התאהבות או הערצה של אדם מסוים, יווצרו בקרבנו תחושות חזקות של מעורבות האדם בחיינו באופן שמשפיע על רגשותינו ומחשבותינו.

אומנם אובססיביות לאדם אחר היא הרבה יותר מהתחושות החיוביות שאנו חשים כלפי מי שאנחנו מאוד מעריכים או אוהבים.

אדם אובססיבי יהיה מי שעסוק ללא הרף במחשבות לגבי האחר, באופן כזה שיטרידו את מנוחתו ושלוותו. לרוב המחשבות יהיו סביב דברים שליליים, כמו הפחד לאבד את אותו אדם, רגשות של קנאה או בגידה וכדומה.

אובססיביות לאדם אחר לרוב תכלול גם התנהגות קיצונית ולא שקולה, כמו "נידנוד" בלתי פוסק ברשתות חברתיות, טלפונים תדירים, דרישה לתשומת לב, מעקבים באופן וירטואלי או ממשי ועוד.

מדובר בהתנהגות כפייתית שאינה בריאה ועלולה לגרום למושא האובססיה רק להתרחק מהאדם האובססיבי, מה שכמובן מחריף את תחושותיו ואת מחשבותיו לגביו.

פעמים רבות אובססיה לאדם אחר היא מתוך הצורך בשליטה, ויכולה להתרחש בכל מערכת יחסים גם שאינה זוגית: למשל בין הורה לילד, בין חברים טובים ואפילו בין קולגות לעבודה או שכנים בבניין.

אובססיבי

כיצד מאבחנים אובססיביות?

אבחון של אובססיה ייעשה רק על ידי איש מקצוע שהוסמך לכך, ויבוצע לרוב דרך תשאול של האדם האובססיבי על שגרת חייו, התנהלותו והדברים שהוא חושב ומרגיש באופן יום יומי.

במקרים מסוימים, כמו אצל ילדים ונוער או כשהאובססיביות חמורה ומודחקת, יתושאלו גם אנשים מהסביבה הקרובה כדי לאתר התנהגויות חריגות שאולי לא יעלו במסגרת האבחון על ידי המטופל עצמו.

לאחר אבחון וקביעה שמדובר באובססיביות, תינתן המלצה לאופן הטיפול הדרוש במסגרת ייעוץ רגשי או נפשי.

ניתן להתייעץ עם כל גורם מטפל שהתמחה בתחום הפרעות ה-OCD ונגזרותיהן, כמו פסיכולוג מוסמך או פסיכיאטר.

הייעוץ אינו מחליף טיפול, אך יוכל לתת את המידע הדרוש לגבי אופני הטיפול הנדרשים – למשל: בחירה בתרופות משלימות, טיפול פסיכולוגי או רגשי, פסיכותרפיה ועוד.

איך טיפול באובססיביות פועל לשחרור האדם מהמועקה?

לסיכום, אובססיות הן גורם מטריד ומעיק אשר משבש את שגרתו של האדם ולרוב משפיע גם על סביבתו. מדובר במועקה תמידית המשליכה על התנהגות שאינה רצויה ובדרך כלל גם אינה נשלטת.

מאחר שאובססיה נעוצה קודם כל במחשבות, אחד הטיפולים היעילים ביותר עבורה הוא טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי שמטרתו לאתר מנגנונים שמפעילים את המחשבות הטורדניות ולנטרל אותן. גם טיפול פסיכולוגי דינאמי יוכל לאתר את מקורה של האובססיה ולפעול לשחרור האדם מהחרדות סביבה.

אובססיביות היא מצב שעלול להידרדר ולצאת מתחומי הראש והמחשבה, עד להתנהגות אימפולסיבית ופוגענית בסביבה – כמו במקרה של אובססיה לאדם אחר לדוגמה – ולכן חשוב שהטיפול בה ייעשה מוקדם ככל האפשר ובצורה מקצועית.

טיפול באובססיה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול באובססיה נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול באובססיה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: