מכון-דרור-לוגו

תפריט

מאמרים בנושא
תכונות אופי

תכונות אופי אישיות מתפתחות ומשתנות לאורך כל החיים וככל שאדם מטפח לעצמו תכונות אופי חיוביות יותר כך החיים שלו נעשים טובים יותר, פשוטים יותר, ממוקדים יותר ומלאי הזדמנויות חדשות.

במרבית המקרים, ניתן לטפח רשימה של תכונות אופי טובות באמצעות תהליך שיטתי הכולל טיפול בשיחות, תרגילים מעשיים ולימוד סוגים שונים של טכניקות שמטרתן לאתר הזדמנויות בהן האדם יכול להפגין את התכונות הרצויות.

בנוסף, הבנה של רשימת תכונות האופי האישיות של כל אדם הינה בעלת ערך רב לילדים, בני נוער ומבוגרים, שכן בעזרת פיתוח תכונות אופי חזקות, האדם יכול לצמוח בקלות רבה יותר, להרחיב את המודעות שלו לעצמו ולסביבה ולחיות חיים מאושרים ומשמעותיים.

אף על פי שלכל אדם יש תכונות מסוימות המפותחות באופן טבעי יותר מאשר תכונות אחרות, חשוב ביותר לא רק להתמקד בחוזקות של האדם, אלא גם לשים לב לחולשות שלו וללמוד איך ניתן לשפר גם סוגי תכונות אלו.

רשימת תכונות אופי חיוביות ושליליות

רגישות יתר
רגישות יתר אצל ילדים: דרכי אבחון וטיפול בילד רגיש מאוד

רגישות יתר היא תופעה שבה מערכת העצבים של האדם היא בעלת סף נמוך לגירויים, כך שהוא חש מוצף בקלות באופן פיזי או רגשי. ההצפה הזאת עלולה לשתק, להוביל להתקפי חרדה ולהימנעות ובכך להקשות בתפקוד ובניהול סיטואציות יום יומיות.

המדריך המלא >>
ביטחון עצמי
ביטחון עצמי נמוך: איך לפתח ביטחון עצמי גבוה? תרגילים לשיפור

ביטחון עצמי נמוך מוביל לתפיסה שלילית של העצמי ויכול להגביל מאוד את האדם בחיי היומיום. המושג ביטחון עצמי מתייחס למכלול האמונות, התפיסות, ההערכות והמחשבות שיש לאדם לגבי עצמו, זאת על סמך חוויותיו, כאשר ביטחון עצמי חיוני להשגת המטרות שלו.

המדריך המלא >>
הערכה עצמית
הערכה עצמית נמוכה לעומת גבוהה: איך לשפר הערכה עצמית?

הפחדים והדעות הקדומות של האדם הינם המכשול העיקרי בחייו, כאשר הערכה עצמית הינה הדרך שבה האדם שופט ומעריך את עצמו, או במילים פשוטות, איך האדם מרגיש עם עצמו ואיך הוא מקבל את החוזקות והחולשות שבו כדי להכיר בערך העצמי שלו.

המדריך המלא >>
ערך עצמי
ערך עצמי נמוך לעומת גבוה: איך לבנות ולהעלות ערך עצמי?

האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו משפיע רבות על היציבות הרגשית, מערכות היחסים, הקריירה ואפילו הבריאות הגופנית שלנו. ערך עצמי הוא בהחלט דבר שאפשר לפתח – וכדי לעשות זאת, חשוב להתחיל לדבר לעצמנו עם הרבה יותר רגישות והבנה – ועם פחות שיפוטיות.

המדריך המלא >>
דימוי עצמי
דימוי עצמי נמוך אצל ילדים או מבוגרים: שיטות טיפול מומלצות

ילד עם דימוי עצמי נמוך לרוב מציג גישה ביקורתית למדי כלפי עצמו, מראה קושי לקבל החלטות עקב פחד מוגזם לטעות, מרבה לרצות אחרים, נוטה לפרפקציוניזם ולדרישות גבוהות מעצמו וכן למצב רוח ירוד, למופנמות והימנעות. דימוי גוף מתייחס למה האדם חושב על הגוף והמראה הגופני שלו.

המדריך המלא >>
דימוי גוף
דימוי גוף שלילי לעומת חיובי: דוגמאות ודרכי טיפול בדימוי גוף נמוך

האופן שבו אנחנו תופסים את גופנו קשור פחות במשקל ובמראה – אלא יותר בגורמים רגשיים, בדפוסי חשיבה ובחוויות מהעבר שעיצבו את מי שאנחנו. כדי לבנות דימוי גוף חיובי יותר, חשוב לפתח מודעות לגורמים האלו ולרכוש כלים שיעזרו להגביר את הביטחון ותחושת הערך העצמי שלנו ושל ילדינו.

המדריך המלא >>
פרפקציוניזם
פרפקציוניזם: מה זה פרפקציוניסט? תסמינים, שאלון ודרכי טיפול

בחברה המודרנית והתחרותית, פרפקציוניזם נתפס כחולשה-חוזקה, שכן קשה לבקר את מי שמשקיע מאמץ רב על מנת לפעול באופן הכי טוב שאפשר. יחד עם זאת, כשזה הופך לאובססיה, הפרפקציוניזם מהווה מכשול להשגת יעדים ולהתפתחות מספקת ובטוחה, כך שהופך למקור מתמשך של איום, פחדים, ספקות ואומללות.

המדריך המלא >>
דחיינות
דחיינות כרונית: דרכי התמודדות ושיטות טיפול בדחיינות כפייתית

דחיינות מתייחסת לעיכוב של מעשים או אירועים, כאשר מה שנדחה אינו מבוטל אלא מתבצע במועד מאוחר יותר. התמודדות עם דחיינות כפייתית מאופיינת בקושי משמעותי ומתמשך להתחיל או להשלים מטלות, כאשר הדחיינות קשורה לטווח רחב של קשיים רגשיים ורגשות שליליים.

המדריך המלא >>
שליטה עצמית
שליטה עצמית: איך ללמוד לשלוט בעצמי? טיפול ודרכי התמודדות

שליטה עצמית, תכונה אנושית, הינה היכולת של האדם לווסת את הדחפים, לפעול כראוי ולשלוט בעצמו, הן כשמדובר במחשבות והן כשמדובר בפעולות שונות. שליטה עצמית טובה מאפשרת לאדם להיות זהיר בכל רגע נתון כדי לא לקבל תגובות העלולות להיות שליליות עבורו או עבור האחר.

המדריך המלא >>
מודעות עצמית
מודעות עצמית: מה זה חוסר מודעות? איך לפתח מודעות גבוהה?

מודעות עצמית הינה היכולת של האדם להתחבר לרגשות, למחשבות ולמעשים שלו. כמו כן, אנשים בעלי מודעות עצמית טובה יכולים לזהות כיצד אנשים אחרים תופסים אותם. מודעות עצמית מאפשרת לאדם להכיר בחוזקות והכישורים שלו וכן במגבלותיו.

המדריך המלא >>
מוטיבציה
חוסר מוטיבציה: איך לעורר מוטיבציה פנימית וחיצונית גבוהה?

טיפוח מוטיבציה פנימית וחיצונית גבוהה מאפשר לעורר מוטיבציה ללמידה, להצלחה, בעבודה, לספורט, לדיאטה, לאימונים, ללימודים – ועוד. לעומת זאת, חוסר מוטיבציה לעשות דברים, לעבוד, ללמוד וכיוצ"ב עשוי להעיד על בעיה אמיתית המצריכה התערבות מקצועית.

המדריך המלא >>
ביישנות
ביישנות יתר: איך להתגבר על ביישנות אצל ילדים או מבוגרים?

מעטים האנשים שלא חווים ביישנות בחייהם, אך כאשר מדובר בביישנות-יתר ובחרדה חברתית – הביישנות מפריעה לנו להשיג מטרות, לתפקד, להתפתח ולהתקדם. כדאי לעבוד על הסוגיה ולמצוא לה מענה הולם, הן באופן עצמאי והן על ידי טיפול פסיכולוגי.

המדריך המלא >>
סף תסכול נמוך
סף תסכול נמוך: דרכי התמודדות עם תסכול אצל ילדים או מבוגרים

סף תסכול הוא היכולת שלנו להתמודד עם רגשות שליליים כשהם עולים. סף תסכול נמוך משמעותו יכולת בלתי-מספקת לעשות זאת בהצלחה. אנשים עם סף תסכול נמוך מתקשים לווסת את עצמם, לדחות סיפוקים, להשיג מטרות גדולות ולחיות חיים מאוזנים ומספקים.

המדריך המלא >>
נרקיסיזם
נרקיסיזם: הגדרה של נרקיסיסט, סוגים ותסמינים של נרקיסיסטית

נרקיסיזם הוא מצב של השתקעות ב'עצמי' ללא אמפתיה והכרה בצרכי האחר. נרקיסיסט אינו רק "מאוהב בעצמו", אלא גם עלול לפגוע בסביבתו הקרובה, במיוחד במערכות יחסים של הורות או זוגיות, ולא להיות פנוי להכיל ולכבד את הרגשות של האנשים החשובים בחייו.

המדריך המלא >>

שאלות ותשובות בנושא תכונות אופי של ילדים, בני נוער ומבוגרים

אומץ קשור לתכונות אופי רבות, כולל נועזות, חוסר פחד, החלטיות, מנהיגות, אסרטיביות, בטחון ונדיבות, כאשר אומץ מאפשר לאדם להתעלם ממחשבות ומנגנוני הגנה מובנים, להיות מסוגל להתמודד עם השלכות אישיות כואבות ולנקוט בפעולה למרות הפחד. לדוגמא, נדרש מאדם אומץ מסוים כדי לחשוף את עצמו בפני אנשים זרים, לנסות דברים חדשים, לשנות כיוונים בחיים, לקחת סיכונים מחושבים, להרפות מקשרים בין-אישיים, להודות בטעויות, לנהל שיחות עמוקות וקשות או לסמוך על עצמו. למעשה, ללא אומץ ותכונות אופי קשורות, האדם עשוי לחוש חוסר אונים משום שהוא יודע מה הוא רוצה או צריך לעשות אך אין לו את התעוזה הדרושה כדי לנקוט בפעולה הנכונה.

רוגע קשור למגוון תכונות אופי, כמו שלווה, נחת, אי-תגובתיות, עדינות, שלום והשלמה, כאשר אדם רגוע אינו נלחץ משום שהוא יודע שהכל בסדר ושעליו לשמור על המוח והלב שלו בריאים. בעוד רוגע מאפשר לאדם לקחת את הזמן הדרוש לו כדי לתפוס את המתרחש בסביבתו ולפעול באופן מושכל, לא אימפולסיבי, ללא צורך למהר וללא תגובתיות יתר, המשמעות האמיתית הינה הפחתת ההרהורים, הדאגות והמחשבות חסרות התועלת. לדוגמא, אדם רגוע לוקח שאיפה עמוקה לפני שעונה לשיחת טלפון קשה או לפני שמגיב להתנהגות פוגענית מצד אנשים אחרים ונוטה לקבל בחיוב את העובדה שלעתים קרובות הדברים אינם מצליחים לו כפי שהיה רוצה.

חריצות קשורה לטווח רחב של תכונות אופי, הן חיוביות והן שליליות, כגון אנרגיה, התלהבות, תשוקה, חיוניות, קנאות, התמדה, כוח רצון, נחישות, משמעת, שליטה עצמית, החלטיות, מודעות, איתנות ועקשנות, כאשר אדם חרוץ מרגיש מחויב לעבודה, הרגלים ומשימות ומתמיד בהן למרות אתגרים, התייאשות ותחושת עייפות. במקרים רבים, חריצות מוגדרת כאחת מתכונות האופי הדרושות למנהיג או לתפקיד ניהולי, שכן מדובר בקבלת החלטות משמעותיות ושמירה עליהן חרף מצוקות או שינויים במצב הרוח. לדוגמא, חריצות מסייעת לאדם להחליט להפסיק עם הרגלים רעים ולהתמיד בהחלטתו, לבצע פעילות ספורטיבית סדירה במשך תקופות ממושכות, לשמור על סדרה של הרגלים חיוביים ולהמשיך להשתוקק לדברים למרות רגשות קשים.

מיקוד קשור לסוגים רבים של תכונות אופי, כולל ריכוז, חדות, עומק, התבוננות, מהותיות וסדר, כאשר אדם ממוקד מסוגל להתעלם מהסחות דעת שונות, להתעלם מכל הגירויים הטריוויאליים ולהתמקד בדבר החשוב לו ביותר. בפועל, האדם מצליח לנהל את יכולת המיקוד, לשלוט בתשומת הלב שלו ולהמשיך להעמיק במה שמעניין אותו באמת. לדוגמא, מיקוד מאפשר לאדם לנהל את סדר היום שלו טוב יותר, להפחית בשעות הבילוי ברשתות החברתית, בטלוויזיה ובמחשב, לסרב להצעות שאינן תואמות את המיקוד העסקי או האישי שלו ולהתמיד לאורך זמן באסטרטגיות בהן בחר במקום לרדוף כל הזמן אחרי האסטרטגיה הבאה. כמו כן, אדם ממוקד אינו מוגבל ביכולת ההתקדמות שלו.

קור רוח קשור למגוון תכונות אופי, כמו איזון, מזג, סבלנות, סובלנות, סבילות, קבלה, חוסן ועוז רוח, כאשר אדם קר רוח שומר על אחידות בהצלחה ובכישלון, בניצחון ובתבוסה, בהנאה ובכאב, ברווח ובהפסד, שכן שום דבר לא יכול לערער אותו. למעשה, קור רוח הינה היכולת לקבל את המצב הנתון ללא תגובה רגשית מובנית. לדוגמא, אדם קר רוח אינו מתייאש כשמפספס הזדמנויות או מפסיד מעט כסף, אינו מרגיש מרומם רוח כשמשבחים אותו, אינו נפגע מביקורת, אינו מתעלם מאנשים אחרים, אינו מתמכר לתגובות רגשיות לרווח או הפסד, צנוע בהצלחותיו ונינוח בהפסדיו. בנוסף, קור רוח מונע מאדם לחיות ברכבת הרים רגשית של שיאים ומורדות.

ענווה קשורה לתכונות אופי רבות, כגון צניעות, שיקול דעת, חוסר אדישות, סבלנות, פשטות, זהירות וכבוד, כאשר אדם בעל ענווה בדרך כלל מודע ומודה שישנם דברים שאינו יודע ושכל אדם אחר שהוא פוגש באופן מזדמן יכול ללמד אותו דברים מהותיים על החיים. מלבד זאת, ענווה נחשבת להתעלות מעל האגו ומנוגדת לרצון להרגיש נעלה יותר מאנשים אחרים באמצעות עושר, תהילה, אינטליגנציה, יופי, השכלה או השפעה. לדוגמא, ענווה מסייעת לאדם לקבל את הטעויות שלו, ללמוד לראות תכונות אופי טובות אצל אנשים אחרים, לקבל חוסר ודאות בחיים, לא להתנהג ביהירות ולא לפעול על פי תפיסה מוטעית הנובעת מחשיבה עצמית מנופחת.

יושרה קשורה לטווח רחב של תכונות אופי חיוביות, כולל צדק, כבוד, אמת, כנות, יושר, אחריות, אמינות, מוסר, אתיקה, אידיאליזם, נאמנות וכיבוד, כאשר יושרה מאפשרת לאדם לעשות את מה שנכון על פי צו מצפונו גם אם אנשים אחרים אינם רואים בכך חשיבות או לבחור את דעותיו ומילותיו על סמך הערכים שלו במקום על רווחים אישיים. אדם בעל יושרה יסרב לעוות את האמת רק כדי לזכות בהטבות אישיות, יתמיד במילים שלו גם כשהם אינן פופולריות, לא יבטיח את מה שהוא יודע שאינו יכול לקיים. למעשה, אדם ללא יושרה אינו נוהג בכנות ואותנטיות עם הסביבה ולכן נתפס כלא אמין בעיניה.

חוכמה קשורה לסוגים רבים של תכונות אופי, כמו אינטליגנציה, הבחנה, תבונה, הבנה, ידע, התעלות, חקירה, בהירות וחזון, כאשר אדם חכם לרוב בוחר להרהר בדברים לעומק, לבחון דברים ממספר זוויות וללמוד נושאים שונים בעצמו. מכיוון שבניגוד לתכונות אופי אחרות לא ניתן לתרגל או להתאמן באופן ישיר על חוכמה, מומחים מאמינים כי מדובר בתוצאה של התבוננות, הסתכלות פנימית, לימוד והתנסות אישית. בנוסף, חוכמה מאפשרת לאדם לתרגל תכונות אופי אחרות ולהבחין בקשר שמאחורי הדברים, לעומת הבחנה רק במה שנראה על פני השטח. למעשה, ללא חוכמה האדם אינו יודע מה הוא עושה, נוטה להתבלבל ולחוש תחושת חוסר מסוגלות ואף חוסר תכלית.

אמון קשור למגוון תכונות אופי טובות, כגון אופטימיות, אמונה, פתיחות, דבקות ותקווה, כאשר אדם מאמין נוטה לסמוך על משהו גדול ממנו ולטעון שהחיים טובים יותר כשסומכים על משאבים גדולים משל האדם עצמו או כשרואים מטרה באירועים מקריים. יחד עם זאת, אמון אינו ציפייה גחמנית שהדברים יקרו או יסתדרו לפי העדפתו של האדם, אלא אמונה שהדברים יקרו לטובתו הגדולה יותר. לדוגמא, אדם מאמין אינו מתעכב על פרשנויות שליליות למה שקורה בחייו, בוחר ללמוד או להשיג משהו חיובי מכל מצב ומרגיש פחות בדידות, פחד וחוסר הוגנות בחיים המלאים אירועים מזדמנים, קרים, מבהילים וחסרי זהירות.

שמחה קשורה לתכונות אופי רבות, כולל שביעות רצון, עליזות, סיפוק, הכרת תודה, הומור והערכה, כאשר אדם שמח נוטה להרגיש עליז, מרוצה ואסיר תודה על כל דבר טוב שקורה בחיים ואינו תלוי בשום דבר אחר כדי להרגיש טוב עם עצמו. בהתאם למחקרים עדכניים, שמחה הינה תוצאה של תחושת חיוניות טובה בגוף, שקט נפשי ויחס של הערכה. לדוגמא, שמחה מאפשרת לאדם להרגיש טוב כתוצאה ממצבים חיוביים שהוא טיפח בגופו (בריאות גופנית), בנפשו (שלווה נפשית) ובליבו (הכרת תודה). כמו כן, אדם שאינו שמח עשוי להיות אומלל, מפונק, קודר, פסימי, משועמם ונוירוטי.

תלישות קשורה לטווח רחב של תכונות אופי, כמו ניתוק, אי-התקשרות, סליחה, שחרור, מתינות, גמישות וחסכנות, כאשר תלישות מאפשרת לאדם לתקשר עם דברים ולחוות דברים מבלי להיות בבעלותם, כך שהוא יכול לתת לדברים להתקיים ולשחרר אותם מבלי לחוש כאב או רגשות שליליים. בפועל, ללמוד איך להרפות הינו אחד הדברים המועילים ביותר כדי להתגבר על סבל. במצבים רבים, הכוונה שהאדם פועל בניתוק מוחלט מהתוצאות האפשריות מתוך ידיעה שיש לו שליטה מלאה רק על המאמץ שהוא עושה ולא על כל המשתנים המשפיעים על התוצאה. כמו כן, ללא יכולת להרפות, האדם עשוי לסבול מאובדן שוב ושוב במהלך חייו.

טוב לב קשור לסוגים רבים של תכונות אופי חיוביות, כגון אהבה, חמלה, ידידותיות, שירות, נדיבות, הקרבה, חוסר אנוכיות, שיתוף פעולה, אי-אלימות, התחשבות, נימוס ורגישות, כאשר אדם בעל טוב לב מרגיש כלפי אחרים מה שהוא מרגיש לעצמו, כך שהוא חש עונג בעשיית טוב לאדם אחר, בנתינה ובהגשת סיוע. כמו כן, טוב לב גורם לאדם לדאוג לרווחתם של אנשים אחרים באותה המידה שהוא דואג לרווחתו האישית. לדוגמא, אדם בעל טוב לב יציע מילת עידוד או עצה לאדם שזקוק לכך, יאזין לאנשים אחרים ללא שיפוט, יעזור לאדם אחר במצוקה, יתנדב כשמתאפשר לו ויעשה למען אנשים אחרים שלעולם לא יוכלו להחזיר לו טובה.

רשימת תכונות אופי כוללת תכונות אופי חיוביות, שליליות, טובות ורעות. לדוגמא, תכונות אופי נפוצות הינן קבלה, שחרור, שביעות רצון, שמחה, אמון, נועזות, אומץ, החלטיות, סליחה, גדלות נפש, חנינה, יושר, אותנטיות, אמינות, כנות, יושרה, טוב לב, נדיבות, חמלה, אמפתיה, ידידות, אמינות, מהימנות, התמדה, נחישות, תכליתיות, עקשנות, כוח רצון, שליטה עצמית, עוז רוח, משמעת עצמית,  מחויבות, אחריות, אכפתיות, התחשבות, תמיכה, שירות, שיתוף פעולה, אחדות, ענווה, פשטות, יצירתיות, דמיון, חוכמה, תבונה, כבוד, כיבוד, הערכה, אנרגיה, מוטיבציה, התלהבות, תשוקה, כושר התאוששות, סובלנות, סבלנות, מצוינות, תקינות, בהירות, זהירות, מודעות, מתינות, איזון, צדק, הגינות, אמונה, תקווה, אופטימיות, רוגע, מיקוד, שלווה, הכרת תודה, אלגנטיות, עדינות, גמישות וסתגלנות.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: