מכון-דרור-לוגו

תפריט

בולמוס אכילה: איך להפסיק התקפי אכילה וזלילה בלתי נשלטים?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה בולמוס אכילה?

הפרעת אכילה בולמוסית (Binge Eating disorder) מוגדרת כהפרעה רשמית בספר האבחנות הפסיכיאטריות של האגודה האמריקנית לפסיכיאטריה (DMS-5).

לפני שנבין איך מאבחנים את ההפרעה ומה המשמעויות של אבחון כזה, ראשית חשוב להבין מה זה בדיוק בולמוס אכילה. בולמוסים באים לידי ביטוי בהתקפים של אכילה מופרזת, שיכולים להתאפיין באכילה מהירה מהרגיל, אכילה מעבר לתחושת השובע וכן בחוסר יכולת להפסיק לאכול, גם כשאנחנו יודעים ש"עברנו את הגבול".

בולמוסים של אכילה מתבטאים לא פעם גם בתחושות לא נעימות של גועל, בושה, אשמה ואף עצבות ניכרת. במקרים מסוימים, התקפי אכילה נובעים מתוך מצוקה רגשית ומשמשים לא פעם כמנגנון לא מודע להתמודדות עם אתגרים נפשיים, אך ברוב המקרים דווקא ההתקפים האלו מעצימים עוד יותר את התחושות הקשות שהם באים "לתקן".

בולמוס אכילה

בולמוסים של אכילה והקשר להפרעות אכילה אחרות

התקפי זלילה, או בולמוסי אכילה, לא תמיד מעידים על הפרעת אכילה התקפית. זוהי אמנם נטייה לא בריאה שעלולה להזיק לנו, אך היא מהווה חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית, על כל הפגמים וחוסר השלמות שבה. עם זאת, גם אם בולמוס האכילה לא מהווה ביטוי להפרעה מאובחנת, הוא יכול לשמש כמראה שעוזרת לבחון את עצמנו ולזהות אתגרים שאולי מסתתרים מתחת לפני השטח ומעודדים את האכילה חסרת המעצורים.

בנוסף, לעיתים קרובות, דווקא מי שמרעיבים את עצמם ומתנסים בדיאטות קיצוניות, עלולים לסבול מריבוי של התקפי אכילה. במקרים אחרים זה עלול להעיד על התמודדות עם חרדה כרונית, פעילות ספורטיבית אינטנסיבית מדי או אפילו בעיות רפואיות שמחייבות התייחסות מעמיקה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

מתי הפרעת אכילה בולמוסית אמורה לעורר דאגה?

ספר האבחנות הפסיכיאטריות של האגודה האמריקנית לפסיכיאטריה (DMS-5) מגדיר קריטריונים ברורים לאבחון הפרעת אכילה בולמוסית (BED).

בולמוס אכילה פעם בשבוע מוגדר כהפרעה קלה וכך גם תדירות של עד שלושה התקפים בשבוע. הפרעה בדרגת חומרה בינונית מתבטאת ב-4 עד 7 התקפים בשבוע, כאשר הפרעה חמורה תכלול 8 עד 13 התקפים בשבוע. מעבר לכך, ייתכן שכבר מדובר בהפרעה קיצונית שמחייבת התייחסות.

האבחון, נדגיש, חייב להתבצע על ידי גורם מקצועי המוסמך לעשות זאת. בתהליך אבחון מקצועי כזה בוחנים לא רק את תדירות ההתקפים, אלא גם את אופי התקפי האכילה ואת מידת ההשפעה שלהם על הבריאות הגופנית והנפשית.

התקפי אכילה

איך להפסיק בולמוס אכילה?

התמודדות עם התקפי זלילה מחייבת עבודה בכמה מישורים. ראשית, חשוב להבין את הסיבות העמוקות יותר להופעת ההתקפים. כאשר מבינים מהם האתגרים הנפשיים, הרגשיים והגופניים שמעצימים את הנטייה הזאת, קל יותר להתאים מעטפת טיפול בהפרעות אכילה שתאפשר להתמודד איתם בצורה מיטיבה.

לסל הכלים האלו ניתן לצרף במקרים מסוימים גם תרופות נגד בולמוסי אכילה, אשר ניתנות בליווי של פסיכיאטר מוסמך. אם לדוגמה הפרעת אכילה נובעת מאימפולסיביות מוגברת וקושי בשליטה עצמית, ייתכן שכדאי לשקול תרופות אשר ישפיעו על המנגנונים האלו וישיגו הטבה גם בתחומים נוספים בחיים. ובכל מקרה, חשוב שלא לעבור את התהליך הזה לבד – ולהיעזר באיש מקצוע שאתם יכולים לסמוך עליו.

להבין את המנגנון שמאחורי התקפי אכילה בלתי נשלטים

התקפי אכילה בדיאטה הם נפוצים ומובנים – ובמקרים מסוימים הם לא אמורים לעורר דאגה מיוחדת. אם אתם חווים התקפי זלילה בתדירות גבוהה בדיאטה, קודם כל כדאי לשנות את התפריט – ועדיף בליווי של מטפל רגשי או דיאטנית.

כאשר מתאימים תפריט בריא ומאוזן, אשר מבוסס לדוגמה על הרבה ארוחות קלות ומזינות לאורך היום, ניתן להפחית את הסיכון להתקף אכילה בשעות הערב או הלילה, אשר עלול לגרום לנו להתנפל ללא בקרה על המקרר ולאכול מכל הבא ליד.

אם מדובר בתופעה רחבה יותר, שחוזרת שוב ושוב לאורך היום והשבוע, כדאי לשאול את עצמנו מהם ה"טריגרים" שמפעילים את הנטייה הזאת, האם יש משהו שנוכל לעשות בעצמנו כדי להשפיע עליהם ומתי עלינו לפנות לגורם מקצועי שיעזור להילחם בתופעה בצורה אפקטיבית יותר.

התקפי זלילה

איך למנוע התקפי זלילה?

התקפי זלילה בלטי נשלטים יכולים להתעורר במפתיע ללא שום התראה ולעורר תחושות מורכבות של אכזבה, תסכול, בושה וגועל. אם אתם רואים שזה קורה לכם יותר משהייתם רוצים, כדאי לבצע כמה צעדים אשר יעזרו להפחית את תדירות התקפי האכילה ועוצמתם.

כפי שהבנו, התקף זלילה בדרך כלל לא מתעורר סתם כך. ברוב המקרים הוא מהווה ביטוי לצורך – גופני, נפשי או תזונתי, שלא זוכה למענה או התייחסות לאורך זמן. לכן, הנשק החזק ביותר שיעזור להילחם בהתקפים האלו הוא מודעות למה שבאמת מתחולל אצלנו "מתחת למכסה המנוע".

כמו רכב שמאותת באמצעות נורות חיווי על בעיות פנימיות שדורשות התייחסות, כך גם הגוף שלנו משתמש בכלים שונים כדי לסמן שהוא זקוק לתשומת לב מיוחדת. התקף אכילה הוא אחד מה"איתותים" האלו – והוא ימשיך להופיע כל עוד לא נטפל בבעיות העמוקות שהפעילו אותו.

לשם כך, נדרש להעמיק את המודעות לתהליכים רגשיים ופיזיולוגיים שמתרחשים אצלנו בפנים. זהו תהליך שלא תמיד פשוט לבצע לבד – ובהחלט אפשר להיעזר במהלכו בגורמים מקצועיים כמו פסיכותרפיסטים, דיאטנים ורופאים. בדרך הזאת, חשוב שלא לפחד לבחון רגשות שליליים שצפים בנו, מכיוון שדווקא התמודדות נכונה עם הרגשות האלו יכולה לעזור להילחם בהתקפי האכילה וגם לשפר את הבריאות הנפשית והגופנית.

התקפי אכילה, בין אם הם נובעים מהפרעת אכילה בולמוסית או מגורמים אחרים, הם לא סיבה לבושה – להיפך. הניסיון מראה כי מי שלא מפחדים לשתף באתגרים האלו ולנתח אותם – יכולים להפחית את עוצמתם ולסגל אורח חיים בריא ומאוזן הרבה יותר.

הפרעות אכילה - המדריך המלא
נגן וידאו אודות הפרעות אכילה - המדריך המלא

טיפול בבולמוסי אכילה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בבולמוסי אכילה נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בבולמוסי אכילה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

טיפול בהפרעות אכילה
טיפול בהפרעות אכילה: איך מטפלים בהפרעות אכילה בישראל?

כדי להשתחרר מדפוסי אכילה מזיקים ומסוכנים – כדאי לא רק לפנות לטיפול רגשי מקצועי, אלא גם להיעזר במומחים ובכלים נוספים שיעזרו לבחון היבטים רחבים יותר במצב הזה ולטפל בכל אחד מהם בצורה המיטבית. בדרך הזאת, חשוב גם שבני המשפחה ובני הזוג יהיו מעורבים בכל הרמות והשלבים.

המדריך המלא >>
הפרעות אכילה אצל ילדים
הפרעות אכילה אצל ילדים: דרכי טיפול בבעיות אכילה אצל ילדים

ילדים רבים מפגינים דפוסים מוזרים ומשונים בכל הקשור לאכילה, ופעמים רבות ההורים נאבקים בדפוסים הללו ובבררנות התזונתית של ילדיהם. כאשר העניין יוצא משליטה, יכול להיות שמדובר בהפרעת אכילה, שיכולה לפגוע בבריאותו ולעכב את התפתחותו של הילד.

המדריך המלא >>
הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות
הפרעות אכילה בקרב בני נוער בגיל ההתבגרות: המדריך המלא

בני נוער רבים מתמודדים עם הפרעות אכילה מסוגים שונים, ובפרט עם אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה ובולמוסי אכילה אובססיביים. במצבי קיצון, הפרעות אכילה יכולות להוות סכנת-חיים, והן בכל מקרה משבשות את אורח החיים ואת הבריאות הפיזית והנפשית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: