מכון-דרור-לוגו

תפריט

הרעבה עצמית מסכנת חיים: האם הרעבה עצמית באמת מרזה?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

הרעבה עצמית: האם זה באמת מרזה?

לאורך רוב ההיסטוריה האנושית, רעב היה אחד מגורמי התמותה המרכזיים בעולם. כיום, בישראל ובשאר המדינות המפותחות, פחות אנשים סובלים מרעב קיצוני כתוצאה מקושי בהשגת מזון, אך גם מתרחבת התופעה של נשים וגברים שבוחרים להרעיב את עצמם כדי לעמוד באידאל יופי מסוים, או כדרך להתמודד עם מצוקה רגשית, בצורה שאינה מודעת.

לפני שנדון בסכנות ובגורמים להרעבה עצמית – ראשית חשוב לציין נתון מעניין בנושא הזה – מחקרים רבים שנערכו לאורך השנים מראים כי הרעבה עצמית לא באמת מהווה דרך יעילה לירידה במשקל. ובמקרים שקיימת הפרעת אכילה כמו אנורקסיה, ההרעבה אכן עשויה להביא לירידה במשקל, אך גם להגדיל את הסיכון לשורה של בעיות רפואיות, שעלולות להיות מסכנות חיים.

באופן די אירוני, הרעבה עצמית דווקא גורמת לירידה בקצב חילוף החומרים, מה שאומר שגם אם בטווח המיידי תהיה ירידה במשקל, בטווח הארוך ההחלטה תגרום יותר נזק מתועלת. בנוסף, כשאנחנו רעבים גם שיקול הדעת משתבש, אנחנו מקבלים החלטות פחות מיטיבות וסובלים יותר מ"התקפי אכילה" בלתי נשלטים.

הרעבה עצמית

מה גורם לאנשים להרעיב את עצמם?

כל אדם בנוי בצורה ייחודית וגם הנטייה להרעבה עצמית יכולה לנבוע מגורמים רבים – רגשיים, פיזיולוגיים ואפילו גנטיים.

במקרים רבים, ההחלטה נובעת מהתמודדות עם אתגרים הקשורים בנושא של דימוי גוף – כמו לדוגמה במקרה שמבנה הגוף לא תואם את הציפיות של הסביבה ושל האדם עצמו. רבים גם רואים ברזון עדות לשליטה, מסוגלות אישית או אפילו יופי והצלחה, בעוד שמשקל עודף עלול להיתפס כגורם שלילי שמעיד על עצלות וחוסר דאגה לבריאות.

מחקרים מראים כי גם אם קיימת היסטוריה משפחתית של הפרעות אכילה, או עיסוק מוגבר באוכל בסביבה הקרובה, הנטייה להפרעות אכילה ולהרעבה עצמית עלולה להתעצם. נטייה זו יכולה להופיע גם בקרב מי שסובלות וסובלים ממצוקות נפשיות שאינן מקבלות תשומת לב, או בקרב מי שכבר ניסו דרכים שונות לירידה במשקל, אך הרגישו ש"נכשלו" שוב ושוב.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

הרעבה עצמית: תסמינים מסוכנים שחשוב להכיר

הרעבה, מטבע הדברים, יכולה לפגוע מאוד בבריאות הגוף. האוכל הוא ה"דלק" של הגוף שלנו – והוא מספק לו שורה של חומרים חיוניים הדרושים לתפקוד השוטף שלו.

כשהגוף רעב – הוא קודם כל מפרק את רקמות השריר כדי להפיק אנרגיה ורק לאחר מכן מתחיל לפרק את מצבורי השומן, אשר נאגרים באזורים שונים לשעת חירום. לצד הירידה המיידית במסת השריר, הרעבה יכולה לגרום גם למחסור בחומרים מזינים חשובים כמו זרחן, מגנזיום וכן ויטמין B1 (תיאמין).

כל אלו ממלאים תפקידים חיוניים במגוון תהליכים ביולוגיים, לרבות תפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים, שמירה על הלב ויצירת אנרגיה.

רעב קיצוני עלול להתבטא גם בנשירת שיער ובשינויים במראה הפנים. בנוסף, מצב זה כאמור מאט את קצב חילוף החומרים, מכיוון שהוא מכניס את הגוף ל"מצב חירום" שבו בכל פעם שאוכלים, יותר שומן ופחמימות נאגרים בו לעת צרה.

הרעבה עצמית תסמינים

הרעבה עצמית ומצוקה רגשית: קשר מסוכן והרסני

מערכת היחסים של בני אדם עם אוכל יכולה ללמד רבות על מה שמתחולל במעמקי הנפש. בתקופות של לחץ מתמשך לדוגמה, אנחנו נוטים לאכול יותר. כשאנחנו מדוכאים, אנחנו נוטים לאכול פחות וכשאנחנו עצובים, יש נטייה לפנות למזונות מנחמים יותר ובריאים פחות, כמו גלידה ושוקולד.

לכן, גם בהקשר של הרעבה עצמית, חשוב להבין מהם המנגנונים הרגשיים שאולי עומדים מאחורי ההחלטה הזאת. בהחלט יכול להיות שההרעבה היא רק "תופעת לוואי" של אתגרים נפשיים בתחומים אחרים בחיים, שאנחנו מתעלמים מהם או חוששים לעסוק בהם. לכן, כשמתמודדים עם הרעבה, חשוב להשאיר מאחור את האשמה, לגלות חמלה כלפי עצמנו ולא להתבייש לדבר על הנושא ולבקש עזרה.

איך מתמודדים עם הרעבה עצמית?

הפרעות אכילה בכלל והרעבה עצמית בפרט, כרוכים לא פעם ברגשות לא פשוטים כמו אשמה, בושה, ביקורתיות או חרדה. לעיתים, דפוסי אכילה בעייתיים מתפתחים מתוך ניסיון לא מודע לברוח מהרגשות הלא נעימים האלו, לטשטש או להעלים אותם, כאשר בפועל, אלו רק מעצימים את התחושות הקשות ואת המצוקה הרגשית.

תהליך של טיפול רגשי בהחלט עשוי לסייע להשתחרר מהדפוס ההרסני הזה, להעמיק את ההיכרות עם המנגנונים שמפעילים אותנו ולהסתכל באומץ על האתגרים שמאיימים עלינו – הן בהיבט של האכילה והן בשאר תחומי החיים.

בדרך הזאת, ניתן להיעזר בדיאטנית על מנת להתאים תפריט בריא ומאוזן שאפשר להתמיד בו לאורך זמן – בלי שזה יגבה מחיר יקר מהגוף והנפש. בסוף, ייתכן מאוד שנגלה כי מדובר בתהליך מעצים, חיובי ואפילו מהנה – וכדי שזה יקרה, נדרש לגלות הרבה אומץ, בגרות ורצון בשינוי.

הרעבה עצמית מרזה

אדם קרוב סובל מהרעבה עצמית? כך תתמודדו

כשאדם שאנחנו אוהבים נמצא במצוקה מכל סוג, כמובן שנרצה לעשות הכול כדי לסייע. הרצון הזה, במקרים מסוימים, עלול לייצר השפעה שלילית, אם הוא גורם לנו לגלות ביקורתיות, חרדה או אפילו כעס כלפי האדם שמתמודד עם הפרעת אכילה.

כל אלו עלולים לגרום לאנשים באופן טבעי להיסגר ולעיתים גם להחמיר את הנזק ואת ההרעבה העצמית. במקום זאת, חשוב להבהיר ליקיריכם שתתמכו בהם בכל מצב, תוך שאתם מעודדים אותם (בעדינות) לבחון את הגורמים להרעבה ולנסות למצוא כלים שיעזרו להתמודד בצורה בריאה יותר עם האתגרים. ככל שנהיה יותר מכילים ופחות שיפוטיים בנקודת הזמן הזאת, כך יקירנו ירגישו לתפוס את היד שאנחנו מושיטים להם לעזרה.

הפרעות אכילה - המדריך המלא
נגן וידאו אודות הפרעות אכילה - המדריך המלא

טיפול בהרעבה עצמית - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בהרעבה עצמית נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית .

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהרעבה עצמית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

טיפול בהפרעות אכילה
טיפול בהפרעות אכילה: איך מטפלים בהפרעות אכילה בישראל?

כדי להשתחרר מדפוסי אכילה מזיקים ומסוכנים – כדאי לא רק לפנות לטיפול רגשי מקצועי, אלא גם להיעזר במומחים ובכלים נוספים שיעזרו לבחון היבטים רחבים יותר במצב הזה ולטפל בכל אחד מהם בצורה המיטבית. בדרך הזאת, חשוב גם שבני המשפחה ובני הזוג יהיו מעורבים בכל הרמות והשלבים.

המדריך המלא >>
הפרעות אכילה אצל ילדים
הפרעות אכילה אצל ילדים: דרכי טיפול בבעיות אכילה אצל ילדים

ילדים רבים מפגינים דפוסים מוזרים ומשונים בכל הקשור לאכילה, ופעמים רבות ההורים נאבקים בדפוסים הללו ובבררנות התזונתית של ילדיהם. כאשר העניין יוצא משליטה, יכול להיות שמדובר בהפרעת אכילה, שיכולה לפגוע בבריאותו ולעכב את התפתחותו של הילד.

המדריך המלא >>
הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות
הפרעות אכילה בקרב בני נוער בגיל ההתבגרות: המדריך המלא

בני נוער רבים מתמודדים עם הפרעות אכילה מסוגים שונים, ובפרט עם אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה ובולמוסי אכילה אובססיביים. במצבי קיצון, הפרעות אכילה יכולות להוות סכנת-חיים, והן בכל מקרה משבשות את אורח החיים ואת הבריאות הפיזית והנפשית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: