מכון-דרור-לוגו

תפריט

חרדה קיומית: תסמינים ודרכי טיפול בפחד או במשבר קיומי

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהי חרדה קיומית?

אנשים מרגישים מעת לעת אי ודאות לגבי אורח חייהם וזה נורמלי להרגיש כך במידה מסוימת, כאשר ילדים ומבוגרים רבים עשויים לתהות האם הם בחרו נכון את חבריהם, תחומי הלימוד שלהם ומקומות העבודה שלהם.

יחד עם זאת, במידה וקשיים אלו נעשים מלחיצים ונמשכים לאורך זמן, הם עלולים להפוך למשתקים. במקרים אלו, המחשבות המפחידות והטורדניות עשויות להיות פועל יוצא של חרדה קיומית, המכונה לעתים קרובות פחד קיומי ומאופיינת במספר תסמינים נפוצים.

ראשית, אנשים המאובחנים עם הפרעת חרדה זו מרגישים עומס רגשי ופחד ממוות, שכן התמודדות עם משבר קיומי טומנת בחובה מודעות וערנות מוגברות לבעיות אפשריות בחיים ואף מחשבות טורדניות על מוות, כגון "מה המטרה בחיים האלו אם גם כך בסוף מתים?" – מה שמקשה על ניהול שגרת חיים תקינה.

שנית, ילדים, בני נוער ומבוגרים הסובלים מפחד קיומי נעצבים או מתמלאים חרטה על דברים שאינם בכוחם לשנותם או להשפיע עליהם ועשויים להתבונן לעומק על עברם ולהרגיש צער רב על כך שיכלו לעשות חלק מהדברים מעט אחרת. למשל, אנשים יכולים להצטער על כך שלא בחרו במסלולים אקדמיים אחרים או בני זוג שונים. יש לציין, כי התמודדות עם חרדה קיומית עלולה להוביל לדיכאון קליני או להתקיים עמו בד בבד.

שלישית, אנשים החווים משבר קיומי מתוחים ולחוצים מעל ומעבר למה שהיו בעבר, כאשר בדרך כלל הדאגות אינן חולפות וקשורות למשמעות החיים ובחירות שהאדם עשה במהלך חייו – מה שעלול להוביל להתפתחותם של פחדים, פוביות נפוצות והפרעות חרדה שונות אשר ישפיעו באופן משמעותי על אורח חייו של האדם וסביבתו הקרובה, כולל בני משפחה.

חרדה קיומית

הגורמים לפחד קיומי אצל ילדים ומבוגרים

אנשים נאלצים להתמודד עם פחד קיומי בעקבות שינויים או תפניות חדות בחייהם האישיים, כאשר לרוב מדובר על התחלה של פרק חדש בחיים. לדוגמא, אנשים עלולים לחוות משבר קיומי ולהתקשות להבין מה הם בדיוק מעוניינים לעשות בחיים לאחר שהם סיימו את לימודיהם האקדמיים, הגיעו לגיל 30 או הגיעו לגיל פרישה מהעבודה.

התמודדות עם שינויים משמעותיים במערכת הזוגית או במערכת המשפחתית עשויים גם כן להוביל להתפתחותה של הפרעת חרדה קיומית, כולל:

• חתונה קרבה
• פרידה או גירושין
• הולדת תינוק חדש למשפחה
• עזיבת הילדים את בית הוריהם
• מוות של בן משפחה או אדם אהוב

בנוסף, התחבטות עם עצמכם לגבי התאמתכם למקום העבודה, עזיבת מקום עבודה של שנים רבות, התחלת מסלול קריירה חדש או קבלה לתפקיד נחשק – כולן נחשבות למצבים אשר מעמידים אנשים בסיכון מוגבר להתמודדות עם חרדה קיומית, שכן אי מציאת משמעות והיעדר תחושת שייכות במקום העבודה מהוות גורמים שכיחים ללחץ אצל מבוגרים.

כמו כן, ילדים, בני נוער ומבוגרים אשר עברו לגור במקומות חדשים, כגון משפחות שעלו ארצה ממדינה אחרת, נאלצים להתמודד עם תהליך מעבר והסתגלות לתרבות, אופי ואורח החיים של האוכלוסייה במדינתם החדשה ועלולים לחוות אתגרים הקשורים לנושאים שונים, כגון משמעות וזהות.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

איך להתמודד עם חרדה קיומית?

במידה ואתם או ילדכם מתמודדים עם התסמינים או המצבים הנ"ל, באפשרותכם לנקוט במספר פעולות לשם התמודדות עם חרדה קיומית, כאשר המומלצת ביותר הינה לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי בדיכאון ופחד קיומי. לשם כך, עליכם לחפש פסיכולוג או פסיכולוגית אשר יסייעו לכם לצלוח שינויים גדולים בנסיבות חייכם.

מגוון שיטות טיפול עצמי בחרדה גם כן ניתנות לבדיקה ובאפשרותכם לנהל יומן המתעד את רגשותיכם ומחשבותיכם הקשורים לקשיים שאתם חווים בעקבות משבר קיומי – מה שיכול לאפשר לכם להבין טוב יותר את זהותכם ולמצוא דרכים כדי לייצר משמעות רבה יותר לחייכם, הן כעת והן בעתיד.

יתרה מכך, תוכלו לתרגל מדיטציה או להתנסות עם תרגילי מיינדפולנס בעזרת מדריכים מוסמכים בקבוצה או באופן פרטני. יש לציין, כי מחקרים שנערכו בשנים האחרונות ברחבי העולם מצאו כי טכניקות אלו יכולות לסייע למטופלים להפחית את חומרת התסמינים המלווים חרדה קיומית אצל ילדים ומבוגרים.

התמודדות עם חרדה קיומית

הגישות הנפוצות ביותר לטיפול בפחד קיומי

לשמחתכם, ניתן לטפל בחרדה ופחד קיומי בעזרת שיטות טיפול מגוונות, כאשר חשוב לפנות למטפלים בעלי התמחות באנשים המתמודדים עם בעיה דומה לזו שאתם חווים כעת, מכיוון שמטפלים רגשיים יכולים לעשות שימוש בגישות שונות לטיפול בחרדה קיומית.

בשל כך, מומלץ לבדוק עם איש המקצוע מהי גישתו הטיפולית לטיפול בחרדה ומהי הכשרתו המקצועית. הגישות הנפוצות ביותר לטיפול בפחד קיומי הינן:

• טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
תרפיית קבלה ומחויבות (ACT)
• פסיכותרפיה קיומית (אקזיסטנציאליסטית)
• טיפול פסיכולוגי דינמי
טיפול פסיכואנליטי
• פסיכותרפיה בין אישית (IPT)
• אימון מיינדפולנס (Mindfulness)

בנוסף, מחקרים הוכיחו כי קיימת חשיבות רבה להתאמה האישית בין המטפל והמטופל הספציפיים כשמדובר בתהליך של טיפול פסיכותרפיה, לכן שאלו את עצמכם בסיום שיחת הטלפון הראשונה עם המטפל או המטפלת הפוטנציאליים:

• האם נוצר קשר חיובי במהלך השיחה?
• האם גישתם המקצועית מתאימה לסיבת פנייתכם?
• האם אתם מרגישים שהם יכולים לעזור לכם להתמודד טוב יותר עם הפחד והחרדה?

פחד קיומי

דרכי התמודדות נוספות עם משבר קיומי

חשוב לשקול היטב מהו סוג הטיפול והמטפלים הרגשיים המתאימים למצבכם הנפשי, שכן בעוד מטפלים מסוימים מקדישים את מירב הזמן להקשבה לדברי המטופל ולהבנה מעמיקה יותר של דפוסי המחשבה וההתנהגות שלו, מטפלים אחרים מכוונים יותר למטרה, פועלים על פי שלבים מוגדרים ומבקשים ממטופלים לבצע מטלות שונות במהלך הימים שבין פגישותיהם.

כמו כן, מטפלים שונים עושים שימוש בגישות או טכניקות ייחודיות, כגון:

• טיפול בחשיפה ממושכת (PE)
הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים (EMDR)
• תרגילי נשימה
• דמיון מודרך
טיפול באומנות (הבעה ויצירה)
• פסיכואנליזה

בהתאם לחומרת החרדה ואופי התסמינים שלכם, מטפלים יכולים לשלב בין מספר שיטות טיפול על מנת ליהנות מהיתרונות הייחודיים של כל אחת ואחת מהן.

מעבר לכך, רצוי לשאול את עצמכם מספר שאלות בטרם התחלת תהליך הטיפול. לדוגמא, בדקו עם עצמכם:

• האם אתם יכולים להרשות לעצמכם את עלות הטיפול הפסיכולוגי?
• האם אתם זכאים להחזרים מחברות הביטוח הפרטיות?
• האם אתם מוכנים להתחייב מול עצמכם שתשתתפו במפגשים השבועיים בקביעות למרות לו"ז אישי צפוף?
• האם שעות הקבלה של המטפל או המטפלת מתאימים לכם?

תסמינים של חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים
נגן וידאו

טיפול בחרדה קיומית - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בחרדה קיומית נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בחרדה קיומית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: