מכון-דרור-לוגו

תפריט

פחד משינויים: איך לא לפחד משינויים ומדברים חדשים בחיים?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

האם ניתן להתגבר על פחד משינויים?

המוח שלנו נוטה להעדיף את המוכר, הנוח והידוע. השגרה וההרגלים שלנו הם המקום הבטוח שלנו – אזור הנוחות בו אנו מתנהלים. המסתורין וחוסר הוודאות הנלווים באופן מושרש לכל סוג של שינוי מפחידים את מרבית האנשים באופן טבעי.

חשוב לשים לב שישנו הבדל בין שינוי שאדם לוקח באופן אקטיבי, ונובע מבחירה ישירה שלו, ולכן הוא שולט בסיטואציה, לבין שינוי שנכפה עליו ואינו בתחום השיפוט שלו. מצב כזה הוא מפחיד יותר, ואותו אדם עשוי להרגיש שהוא נטול עוצמה ונטול השפעה על חייו.

הבעיה מתחילה כאשר הפחד משינויים מונע מאיתנו לבצע שינויים, אפילו פעוטים, שיכולים לשפר את חיינו. שינויים שקיים סיכוי סביר שאנחנו כבר יודעים שהם לטובתנו. שינויים שאנחנו רוצים בהם.

מצב שכזה ניתן להגדיר לא כפחד טבעי משינוי, אלא כפוביה משינויים. זהו מצב שמשתק אותנו ובעל פוטנציאל להשפיע לרעה על חיינו ועל רמת התפקוד שלנו. זהו מצב שמפריע להתפתחות האישית שלנו ומפריע לנו לחיות את החיים שאליהם אנו עורגים.

בגלל שמדובר בדפוסים של חשיבה והתנהגות – תמיד יש מה לעשות. יכול להיות שהפחד משינויים נובע מחוויות עבר שליליות, מחוסר יכולת לקבל החלטות, מדימוי עצמי נמוך, מחוסר ביטחון עצמי ואפילו מפחד מהצלחה. טיפול רגשי ששם דגש על שינוי לטובה של דפוסי חשיבה והתנהגות יכול לחולל שינוי ולאפשר לנו להתגבר על הפחד משינוי.

פחד משינויים

פחד משינוי בחיים: סימנים לזיהוי המצב

לא קשה להבחין בפחד משינויים. מרבית האנשים שמפחדים משינויים יודעים זאת על עצמם. יכול להיות שהם מצדיקים זאת בפני עצמם באמתלות שונות, ויכול להיות שהם מבינים שזהו איננו מצב אידיאלי עבורם. להלן רשימת סימנים לפחד משינוי בחיים:

• לא טוב לכם במקום העבודה הנוכחי שלכם, ואתם לא מרגישים מסופקים מהעבודה בו, אבל בכל זאת אתם לא מצליחים להביא את עצמכם לשנות מקום עבודה או לשנות מסלול קריירה.

• אתם נמצאים במערכת יחסים שבה אין אהבה ואין אינטימיות, ואתם יודעים שאין לה עתיד ממשי, אך עדיין לא מסוגלים לנקוט בפעולה אקטיבית ולעזוב אותה.

• אתם מקפידים על אותה שגרה יום-יומית ועל חזרה על אותם ההרגלים הקטנים והגדולים, למרות שהם מזיקים לכם, ולמרות שאתם יודעים שעדיף לכם בלעדיהם, וזאת בשל חשש מאי-הוודאות שמביאים איתם שגרה חדשה והרגלים חדשים.

• מחשבה על שינוי מכל סוג מעוררת בכם חרדה, סטרס, רעד, בחילה, כאבי בטן או בעיות בעיכול.

• כל שינוי בשגרת החיים שלכם, שלאו דווקא הוכתב על-ידכם, מעורר אצלכם התקפי חרדה קשים ותחושה עזה של חוסר שליטה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

סיבות אפשריות לכך שאנשים מפחדים משינויים

לפחד משינויים יש אבות רבים. להלן מספר סיבות עיקריות ונפוצות לכך שאנשים רבים מפחדים לעשות שינוי בחייהם, גם אם הם חושבים שהוא עשוי להועיל להם:

דימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי נמוך – אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה פחות נוטים לערוך שינויים, לקחת סיכונים ולצאת להרפתקאות חדשות. תחושת המסוגלות האישית שלהם איננה חזקה, לכן הם לא מאמינים ביכולת שלהם להתמודד עם סיטואציות מאתגרות, חדשות ואף בעייתיות, ומעדיפים להישאר באזור הנוחות שלהם.

ניסיון עבר שלילי – אם אין חכם כבעל ניסיון, אז ניתן לומר שזה מתבקש שניסיון עבר שלילי בכל הקשור לשינויים יוביל אותנו להסס ולחשוש כשעומדת בפנינו הזדמנות לעשות שינוי בחיים. ניסיון עבר יכול להיות ניסיון אישי שלנו או ניסיון של אנשים אחרים שאנו מכירים. אמנם זה חשוב ללמוד מניסיון עבר, ועל-פניו מדובר בגישה חכמה לחיים, אך מקרה אחד או שניים אינם מעידים על הכלל או על הפוטנציאל הטמון בשינוי. התנסות מסוימת שלא עלתה טוב לא בהכרח מבשרת שגם ההתנסות הבאה תהיה כזאת. אם נתבסס רק על האכזבה שבכישלונות – לא נהנה מהתועלת שבהצלחות.

פחד מאיבוד שליטה – מרבית האנשים אוהבים להרגיש שהם מנווטים את חייהם בעצמם ומחליטים על הנעשה. סביבה חדשה או הרגלים חדשים עשויים להוציא אותם מאיזון ולעורר תחושות של חוסר שליטה עצמית. האמת היא שבחיים שלנו יש בכל מקרה מידה רבה מאוד של חוסר שליטה, ולא כדאי לתת לפחד מכל סוג להכתיב לנו את דרך המחייה.

פחד מהצלחה – האינטואיציה אמנם גורסת שהפחד הזה הוא על-פניו לא רציונאלי, אבל הוא אמיתי לחלוטין והמודעות אליו נמוכה גם בקרב אנשים המתמודדים איתו בשגרה. באופן כללי, פחד מהצלחה יכול לנבוע מדימוי עצמי נמוך, מחשש מהאופן שבו יגיבו אנשים אחרים להצלחה ומההשלכות האפשריות שלה על אורח החיים. בנוסף לכך, הצלחה היא אמנם חוסר-וודאות חיובי על פניו, אבל היא עדיין כרוכה בשינוי ובחוסר-וודאות.

פחד משינוי בחיים

איך לא לפחד משינויים גדולים בחיים?

אפשר לטפל בכל חרדה, פחד ופוביה באשר הם, ופחד משינויים לא שונה בכך. הטיפולים הבאים יסייעו לכם להיפטר מחרדה משינויים ולהיות מסוגלים לקחת החלטות חיים משמעותיות – וגם לשאת בהשלכות שלהן:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – טיפול רגשי יעיל מאוד בפחדים, פוביות וחרדות. הטיפול יאתר דפוסי חשיבה שעומדים בבסיס הפחד משינוי, ומובילים ליצירת דפוסי התנהגות שמונעים את השינוי בפועל וגם מנציחים את הפחד עצמו, ויחליף אותם בדפוסים חיוביים. באופן זה יוכל המטופל לא לחיות מתוך פחד ולא לקחת החלטות או להימנע מלקיחת החלטות בגלל פחד גרידא.

טיפול פסיכודינמי – כמו שכתבנו, ישנן סיבות רבות לפחד משינוי בחיים. באמצעות טיפול בגישה דינאמית ניתן לרדת עד לשורש הבעיה ולהבין מהי הסיבה לחרדה משינויים. כשהסיבה ידועה, אפשר לטפל בה, וכך לטפל גם בפחד משינוי. תהליך של טיפול פסיכודינמי לוקח את המטופל למסע אל עברו, ילדותו, הקשר עם הסביבה והקשר עם הוריו בשביל לחשוף את מה שמניע אותו ואת מה שמונע ממנו לנוע.

טיפול קבוצתי – הרבה אנשים מפחדים משינויים. מסגרת של טיפול קבוצתי תפגיש מטפלת עם מספר אנשים, המתמודדים עם בעיה דומה, כך שהם יוכלו ללמוד האחד מהשני, לשאוב השראה ורעיונות ולרכוש כלים מועילים מהמדריכה. באופן זה הם ירגישו שהם לא היחידים שמתמודדים עם פחד משינויים וגם ילמדו דרכים פרקטיות להתגבר עליו.

דמיון מודרך – על ידי ויזואליזציה מנטאלית של סיטואציות, בין אם בתוך מסגרת של טיפול רגשי ובין אם מחוצה לה, ניתן להתכונן לקראת שינויים וגם להתגבר על הפחד מהם. נסו לדמיין לא רק את הטוב ביותר שיכול לקרות, מה שיכול להעלות את רמת המוטיבציה שלכם לבצע את השינוי בפועל, אלא גם את הנורא ביותר. באופן זה תוכלו להרגיש שאתם מוכנים לכל תרחיש ושאתם שולטים במצב. תוכלו להרגיש בטוחים יותר ובטוחים יותר בעצמכם וכך מפלס החרדה יירד. כשמפלס הפחד יורד, הסיכוי שתוכלו לבצע את השינוי שאתם צריכים גדל.

חרדה משינויים

דרכי התמודדות עם חרדה משינויים

פחד משינוי מושרש בנו ומוטמע בנו מבחינה אבולוציונית. אנחנו נוטים לחשוש מהבלתי-ידוע, מהמסתורי ומהנורא מכל. השכל שלנו נוטה להעלות בפנינו את התרחישים הגרועים ביותר, כי זה התפקיד שלו – לדאוג, ולדאוג לנו. צריך לזכור שאלו רק תרחישים היפותטיים, ושלרוב הם לא קורמים עור וגידים. צריך לזכור שאם נחיה את כל חיינו בפחד – יהיה לנו קשה לחיות את החיים שאנחנו רוצים.

ניתן להתגבר על פחד משינויים עם קצת עבודה. לא מדובר בתהליך קל, אבל הוא אפשרי. תהליך של טיפול רגשי מסוגים שונים יכול לעזור לכם בכך. הפחד משינוי בחיים והפחד בכלל מהווים את המכשולים הגדולים ביותר בפני התפתחות אישית ויצירת חיים מספקים ואפילו מאושרים. החרדה משינויים נוטה להיות המכשול בפני הדברים שאתם הכי רוצים להשיג. אל תיתנו לה להשיג את מבוקשה.

תסמינים של חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים
נגן וידאו

טיפול בפחד משינויים - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפחד משינויים נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפחד משינויים בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: