מאמרים בנושא
בעיות התנהגות

המונח בעיות התנהגות מתייחס למגוון רחב של התנהגויות שליליות העלולות לגרום לבעיות אישיות, חברתיות, אקדמיות, רגשיות ו/או משפטיות משמעותיות בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים מכל שכבות האוכלוסייה.

במרבית המקרים, השפעות שליליות של הפרעות התנהגות משפיעות לא רק על האדם עצמו, אלא גם על כל בני משפחתו, חבריו וסביבתו, שכן התנהגויות אלו כוללות בעיות התנהגות בבית הספר, תוקפנות, אלימות, עבריינות, היפראקטיביות, חוסר תשומת לב וחוסר גבולות.

בעת שמדובר בבעיות התנהגות אצל ילדים, הורים בדרך כלל יודעים שעליהם להגיב אך לעתים קרובות הם אינם בטוחים מהי האסטרטגיה הטובה ביותר, במיוחד אם הם ניסו טכניקות שונות של עזרה עצמית וגילו שהן לא בהכרח עובדות.

במידה ואתם מודאגים מההתנהגות שלכם או של ילדכם, פגישה עם מומחה בבעיות התנהגות תסייע להבין האם הפרעת התנהגות שטרם אובחנה גורמת לתסמינים השונים ותאפשר לכם לקבל המלצות על אסטרטגיות או התערבויות מקצועיות שיכולות להועיל לכם להתגבר על המצב.

סוגי הפרעות התנהגות: 10 מאמרים מומלצים

בעיות התנהגות אצל ילדים
בעיות התנהגות אצל ילדים: אבחון, שיטות טיפול ודרכי התמודדות

המושג בעיות התנהגות מתייחס לקשיים התנהגותיים המשפיעים על ההתפתחות והקשרים הבינאישיים של ילדים, כאשר חלק מבעיות ההתנהגות, כמו חוסר משמעת וחוסר גבולות, התפרצויות זעם ותוקפנות מקשות במיוחד על הורים ואנשי חינוך.

המדריך המלא >>
הפרעות התנהגות
הפרעת התנהגות: סוגי הפרעות התנהגות אצל ילדים או מבוגרים

התנהגות תוקפנית, היעדר רגישות לסביבה, אלימות מילולית ופיזית – כל אלו עלולים להצביע על הפרעת התנהגות שיכולה להוביל לשורה של קשיים כמו הידרדרות בלימודים, הסתבכויות פליליות , התמכרויות לסמים ועוד. כדי להימנע מכך, חשוב לזהות את הבעיה בזמן ולטפל בה בשלושה מישורים משמעותיים.

המדריך המלא >>
עיצוב התנהגות
עיצוב התנהגות: תכנית התערבות וטבלת התנהגות אישית לילדים

תכנית עיצוב התנהגות אצל ילדים יכולה להתקיים בבית, בכיתה, בגן או בבית הספר, באמצעות טבלה או לוח, זאת על פי גילם של הילדים. בהתאם לחומרת בעיות או הפרעות ההתנהגות, לעתים קרובות יש צורך בניהול טבלת עיצוב התנהגות אישית לילדים או לתלמידים הן בבית בעזרת טבלה והן כיתתית באמצעות לוח.

המדריך המלא >>
בית ספר לילדים עם בעיות התנהגות
בית ספר טיפולי לחינוך מיוחד לילדים עם בעיות התנהגות רגשיות

בית ספר לחינוך מיוחד הוא מוסד שבו ילדים שמתמודדים עם בעיות התנהגות, בעיות רגשיות, לקויות למידה או הפרעות נפשיות מקבלים את המעטפת הטיפולית הדרושה לצד תוכנית לימודית שתעזור להם לממש את הפוטנציאל שלהם, למרות הקשיים.

המדריך המלא >>
פנימייה לילדים עם בעיות התנהגות
פנימייה טיפולית לילדים עם בעיות התנהגות או בעיות רגשיות

פנימייה לילדים עם בעיות התנהגות, בעיות רגשיות, הפרעות נפשיות או לקויות למידה מספקת מענה מקיף הכולל גם תוכנית לימודים וגם מעקב רפואי וטיפולי לכל אורך שעות היממה. ישנן סוגי פנימיות רבים שנועדו למצוא פתרון מתאים לכל אוכלוסייה נצרכת.

המדריך המלא >>
התפרצויות זעם והתקפי כעס
שליטה בכעסים: טיפול בהתקפי זעם וכעס אצל ילדים או מבוגרים

התפרצויות כעס והתקפי זעם הינם תסמינים המעידים על כך שילדים או מבוגרים נאבקים ברגשות שאינם יכולים לווסת, כגון כעס, תסכול, תחושת עוול וחרדה. התקפים והתפרצויות אלה יכולים להיגרם על ידי בעיות שונות והאדם אינו יכול לעצור אותם עד שיבין מה סיבת הופעתם.

המדריך המלא >>
הצבת גבולות לילדים
הצבת גבולות: איך להציב גבולות לילדים? המדריך המלא להורים

הצבת גבולות לילדים חיונית ונחוצה כדי שיהיו מאושרים ויזכו לרווחה רגשית, כאשר גבולות חשובים על מנת לחנך ולהדריך את ילדיכם לגבי מה טוב ומה רע. כמו כן, באמצעות הצבת הגבולות ילדים לומדים איך להתנהג ואיך ליצור קשרים בריאים עם הסובבים אותם.

המדריך המלא >>
בריונות
סוגי בריונות: איך להתמודד עם בריונות בבית הספר ומחוצה לו?

בריונות בבית הספר הינה תופעה ותיקה מאוד, כאשר ישנם ילדים המוטרדים באופן שיטתי ותדיר על ידי ילדים אחרים. בריונות מאופיינת בהתנהגות תוקפנית ומכוונת הכוללת חוסר איזון בכוח ומתרחשת באופנים שונים, כמו איומים, הקנטות, קריאה בשמות, מניעה מאחרים להגיע לאן שהם רוצים ואלימות גופנית.

המדריך המלא >>
בריונות ברשת
בריונות ברשת: דוגמאות ופתרונות למניעת אלימות ופגיעה ברשת

האינטרנט והרשתות החברתיות ממשיכים להתפתח ולהוסיף נוחות מסוימת לאורחות החיים, אולם הם גם חושפים את האדם לסיכונים חדשים. בריונות ברשת מתרחשת כשבריון פוגע בקורבן באמצעות שיטות מקוונות, כמו הודעות טקסט או הודעות ברשתות, במטרה לאיים, להתעלל או להשפיל אותו.

המדריך המלא >>
גזלייטינג
גזלייטינג: איך מזהים ומתמודדים עם התעללות רגשית נפשית?

גזלייטינג הוא התעללות נפשית שבה אדם מערער על שפיותו של אחר תוך שימוש במניפולציות רגשיות, מתוך מטרה לשלוט בו ובתפיסת המציאות שלו. גזלייטינג עלול להתקיים לא רק במערכות זוגיות או חבריות אלא גם ביחסים במסגרת העבודה.

המדריך המלא >>

שאלות ותשובות בנושא בעיות וקשיי התנהגות

בעוד כל בני האדם עשויים לחוות מדי פעם רגעים של חוסר שליטה או שיקול טעה מוטעה, בעיות התנהגות מתארות מגוון דפוסים עקביים של התנהגויות בעייתיות שבדרך כלל אינן נחשבות למקובלות. למעשה, הפרעות התנהגות יכולות להופיע אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים בדרגות חומרה שונות, כאשר החל מדרגת חומרה מסוימת אנשים זקוקים להתערבות מקצועית כדי לחוות הקלה בתסמינים שלהם. כמו כן, בעיות התנהגות באות לידי ביטוי בדרכים אחרות אצל בנים ובנות, כך שמתבגרים נוטים יותר לאלימות, לגניבות או להשחתת רכוש ומתבגרות לרוב משקרות או בורחות מהבית. בנוסף, אנשים המגלים בעיות התנהגות נפוצות נמצאים בסיכון מוגבר לשימוש לרעה בסמים ואלכוהול.

ילדים, בני נוער ומבוגרים המתמודדים עם הפרעות התנהגות, בדיוק כמו אלו עם בעיות התנהגות, נוטים להציג תסמינים גופניים ונפשיים כאחד, כולל תחושת תסיסה, התפרצויות כעס, התנהגות מתריסה, התנהגות חסרת זהירות, חוסר עניין בפעילויות שהסבו לאדם הנאה בעבר, נסיגה מקשרים חברתיים, התמכרות לאלכוהול או סמים, השטחה רגשית, דיבור דרמטי או לא ברור, אגרנות כפייתית של חפצים או פריטים חסרי תועלת, התנהגויות בלתי הולמות, הערכה עצמית מופרזת, ביטחון עצמי מנופח, מחשבות טורדניות או שליליות, כושר שיפוט לקוי ופגיעה עצמית, באנשים אחרים או ברכוש. חשוב לציין, כי לא כל האנשים המאובחנים עם הפרעות התנהגות שונות בהכרח מציגים את כל התסמינים יחד.

ישנם מספר גורמים הידועים כתורמים להתפתחותן של בעיות התנהגות, אולם יש צורך באבחון מקיף של פסיכולוג או פסיכיאטר כדי להעריך מהו הגורם להתנהגויות הבעייתיות של כל אדם. באופן כללי, גורמים שכיחים להפרעות התנהגות הינם התמודדות עם אירוע חיים מלחיץ, שינויים משמעותיים במצב המשפחתי, בעיות משפחתיות, קשיים כלכליים, רמת חרדה גבוהה ומוות של בן משפחה או חבר קרוב. בנוסף, בעיות התנהגות מהוות תסמין מרכזי של מספר הפרעות נפשיות, כגון הפרעות חרדה, הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעה דו-קוטבית, הפרעת התנגדות מתריסה (ODD), דיכאון, דיכאון אחרי לידה, הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), התמכרויות, דמנציה, הזיות, פסיכוזה וסכיזופרניה.

אנשים המאובחנים עם מצבים בריאותיים כרוניים, הפרעות נוירולוגיות או הפרעות נפשיות נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוגים שונים של הפרעות התנהגות. כמו כן, מכיוון שבעיות התנהגות נוטות לעבור בגנים, הורים המאובחנים עם הפרעות התנהגות שונות, כמו הפרעת אישיות אנטיסוציאלית, הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעות מצב רוח, סכיזופרניה והתמכרויות, נוטים יותר לגדל ילדים עם בעיות התנהגות. יחד עם זאת, ילדים עלולים לפתח התנהגויות בעייתיות גם כשאין להם היסטוריה משפחתית של מצבים רפואיים או נפשיים כרוניים. לכן, במידה והנכם מבחינים כי ילדכם מגלים תסמינים דומים או זהים לאלו שאתם חווים כעת או חוויתם בעבר, חשוב ביותר לפנות להתייעצות עם מומחה בבריאות הנפש.

אף על פי שהפרעות התנהגות חמורות לעתים קרובות מצריכות פנייה מיידית למיון פסיכיאטרי, שכן אנשים עשויים לסבול ממחשבות אובדניות, הזיות, שמיעת קולות ופגיעה עצמית או להפגין גילויי אלימות קשים כלפי בני משפחה או אנשים זרים, מרבית בעיות ההתנהגות אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים ניתנות לטיפול על ידי פסיכותרפיה ו/או תרופות מרשם, כולל דפוסי התנהגות המשפיעים על היכולת לקיים אינטראקציות חברתיות בבית הספר או במקום העבודה, התנהגות פלילית, התעללות בבעלי חיים, התנהגות מאיימת, בריונות, אימפולסיביות, בידוד חברתי, חוסר עניין בלימודים או בעבודה, נסיגה חברתית ותחושת תסכול מתמשכת מכך שהאדם מרגיש שונה מאנשים אחרים ואינו מסתדר איתם.

במידה והנכם חושדים כי אתם או ילדכם מתמודדים עם בעיות התנהגות, עליכם לפנות לביצוע הערכה מקיפה על ידי מומחה בבריאות הנפש, כמו פסיכולוג או פסיכיאטרי, כאשר תהליך זה מתחיל בפגישת ייעוץ שמטרתה להבין מהי ההיסטוריה הבריאותית של הנבדק ואילו תסמינים גופניים ו/או נפשיים הוא חווה בחיי היום-יום. במהלך הפגישה הראשונה, סביר להניח שאיש המקצוע ישאל אתכם מספר שאלות, כגון מתי התחילו בעיות ההתנהגות, כמה זמן הן נמשכות, האם התדירות או העוצמה השתנו במהלך הזמן, כיצד ההתנהגויות הבעייתיות משפיעות על הסובבים את הנבדק והאם האדם התמודד לאחרונה עם שינויים או מעברים משמעותיים בחיים שייתכן כי השפיעו לרעה על התנהגותו.

במקרים רבים, הפרעת התנהגות מלווה תסמינים פסיכיאטריים או קוגניטיביים, כמו רמת חרדה גבוהה, תסיסה, עצבות יתר, בלבול, שכחה, ניתוק, קושי בהבנת רמזים חברתיים, קושי בזיכרון, מחשבה, דיבור, הבנה, כתיבה או קריאה, הפרעות בתפיסה, פסיכוזות, הזיות, תחושת התעללות, הזנחה, ריקנות או חוסר ערך, דיכאון או רוממות רוח ושיקול דעת לקוי. במצבים אחרים, בעיית התנהגות נלווית לתסמינים גופניים במערכות גוף שונות, כגון כאבים או התכווצויות בבטן, שינויים קיצוניים במידת התיאבון, שינויים בהרגלי פעולת המעיים, עיכובים התפתחותיים אצל ילדים, כאבי ראש, בעיית שמיעה, לקות ראייה, חוסר איזון וקואורדינציה, עוויתות, התקפי אפילפסיה, טונוס שרירים נמוך, שינויים חושיים, הפרעות שינה ושינויים קיצוניים במשקל הגוף.

טיפול בבעיות התנהגות אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים בדרך כלל מתבצע על ידי סוגים שונים של פסיכותרפיה. לדוגמא, פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) הינה הגישה הנפוצה ביותר בה מטפלים עושים שימוש כדי לסייע למטופלים לנהל תסמינים של בעיות התנהגות. במהלך טיפול CBT, המתקיים במתכונת של פגישות שבועיות האורכות כשעה, מטפלים יעבדו יחד איתכם כדי לסייע לכם להתגבר על ההשפעות המזיקות של מחשבות ורגשות שליליים באמצעות הגברת המודעות שלכם למצבים פנימיים והקניית הבנה מעמיקה יותר של הסוגיות הפסיכולוגיות הפוגעות בהתנהלותכם הכללית. בנוסף, טיפול CBT מאפשר למטופלים ללמוד אסטרטגיות התמודדות יעילות יותר עם בעיות התנהגות, הפרעות שליטה בדחפים ומשברים חברתיים ורגשיים.

התמודדות עם בעיות התנהגות בדרך כלל מורכבת משילוב של מספר שיטות טיפול, כאשר כל שיטה מטרתה לסייע לאדם בהתמודדות עם סוגיות התנהגויות שונות. מלבד טיפול CBT, מטופלים רבים בוחרים לפנות לטיפול פסיכואנליטי, טיפול באומנות, טיפול פסיכולוגי דינמי, טיפול זוגי, טיפול משפחתי או טיפול קבוצתי. בהתאם לבעיית ההתנהגות ממנה אתם או ילדכם סובלים, ייתכן שתוכלו גם להפיק תועלת רבה מהשתתפות בקבוצת תמיכה, שמטרתה לצמצם את התחושה של אנשים מסוימים שהם לבד בעולם ולעודד מטופלים לצאת מהמצב שהם שרויים בו ולהתחיל ליצור קשר עם אנשים אחרים המתמודדים עם בעיות דומות לאלו שאתם סובלים מהן מזה זמן ממושך.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: